Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.02.2020.

Ministar Vulin: Značajno poboljšan kvalitet vojnog školstva



-U Vojsci ništa nije samo od danas ili od juče, već je sve produkt rada i onih koji su bili na ovom mestu pre mene. U potpunosti smo rekonstruisali objekat Vojne gimnazije. Internat Vojne gimnazije zaista je za svaku pohvalu. Rekonstruisali smo Sportski centar Vojne akademije, otvorili smo najmoderniju streljanu - filmsku i pištoljsku streljanu. Značajno smo povećali kvalitet života dece na Vojnoj akademiji, počev od toga da smo povećali njihove nadoknade, obezbedili nove uniforme, renovirali nekoliko kabineta za učenje, opremili ih najmodernijim nastavnim sredstvima, poboljšali kvalitet ishrane - od kalorijske vrednosti do ukusa. Obezbedili smo deci da im se plaćaju karte za autobuski prevoz. Uveli smo da deca budu osigurana, što verovali ili ne godinama unazad nije bilo rađeno - ukazao je ministar Vulin odgovarajući danas u Domu Narodne skupštine na poslaničko pitanje u vezi sa merama koje Ministarstvo odbrane preduzima kako bi poboljšao standard pripadnika Vojske Srbije.  

Mnogo toga urađeno je i na polju poboljšanja kvaliteta obrazovanja, naglasio ministar Vulin i naveo da se posebno vodilo računa da se nastavni proces što više oplemeni.

- Nastavni proces na Vojnoj akademiji značajno smo uvojničili. Na Vojnoj akademiji se više neće školovati menadžeri odbrane. Od marta meseca školuju se oficiri i samim tim i nastavni plan i program za školovanje na Vojnoj akademiji i u Vojnoj gimnaziji je više uvojničen, sa mnogo više vojničkih predmeta. Imali smo primere da na Komandno-štabnom usavršavanju nemate ni jedan čas vojne taktike ni vojne istorije, a školujete buduće komandante i visoke oficire. Imali smo čak i slučajeve da u četvrtoj godini Vojne akademije časovi borenja budu nula, a zamislite oficira koji ne vežba nijednu borilačku veštinu.

Ministar Vulin poručuje da je došao kraj procesu razvojničavanja vojske i da se u poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na vraćanju vojske u naš obrazovni sistem.

- Svako ko veže svoju sudbinu za vojsku zna da postoji sistem koji će brinuti o njemu, zna da postoji sistem u kome će biti čuvani, u kome će biti zaštićen. Mi smo vrata naše Vojne akademije i naše Vojne gimnazije otvorili za predavače sa iskustvom, ne samo za one koji imaju doktorsku titulu, veći za one koji imaju ratna i životna iskustva koja vredi preneti našim budućim oficirima, koji znaju kako su komandovali armijama, korpusima, divizijama, brigadama i koji to sada prenose našoj deci - naglasio je ministar odbrane.

Ministar Vulin je podsetio da do 2012. godine dok Aleksandar Vučić nije postao ministar odbrane, nekadašnjim ratnim komandantima bilo je zabranjeno da se bilo gde pojavljuju, a kamo li na Vojnoj akademiji pričaju deci kako su se borili protiv NATO agresije.

- Danas mnoge armije sveta traže njihova iskustva i traže da takve predavače šaljemo po svetu kako bi smo preneli kako smo se borili te 1999. godine. Kao što vidite, zaista se trudimo da obrazovni sistem značajno unapredimo, jer ono što naučimo oficira na Vojnoj akademiji, tako će nam vratiti posle kada bude bio u trupi - zaključio je ministar Vulin.