Министарство одбране Републике Србије
 
20.02.2020.

Предавање амбасадора САД полазницима ВСБО




Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри одржао је данас предавање полазницима девете класе Високих студија безбедности и одбране Школе националне одбране о теми „САД с посебним геополитичким и геостратегијским освртом на глобалну, регионалну и националну стабилност“.

Током излагања, амбасадор Годфри истакао је да су САД посвећене одржавању транспарентног односа са свим земљама Западног Балкана и да је снажна и слободна Европа од велике важности за САД. Он је навео да Србија има подршку САД када је у питању одржавање регионалне стабилности и просперитета, развој демократских вредности  и владавине права и економски развој.

Амбасадор САД пружио је увид у активности и приоритетне мере које САД спроводе на регионалном нивоу Западног Балкана, пре свега ради унапређења партнерства са Србијом, великом доприносу привредном развоју и несебичној помоћи Србији на путу европских интеграција.

Амбасадор Годфри говорио је и о стратегији националне безбедности САД, ставовима по питању глобалне и регионалне стабилности, као и савременим ризицима и претњама безбедности.

Данашњем предавању присуствовали су и начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац, полазници Школе националне одбране и припадници Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.02.2020
mp4 (114,7 MB)
Предавање