Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.02.2020.

Predavanje ambasadora SAD polaznicima VSBO





Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri održao je danas predavanje polaznicima devete klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane o temi „SAD s posebnim geopolitičkim i geostrategijskim osvrtom na globalnu, regionalnu i nacionalnu stabilnost“.

Tokom izlaganja, ambasador Godfri istakao je da su SAD posvećene održavanju transparentnog odnosa sa svim zemljama Zapadnog Balkana i da je snažna i slobodna Evropa od velike važnosti za SAD. On je naveo da Srbija ima podršku SAD kada je u pitanju održavanje regionalne stabilnosti i prosperiteta, razvoj demokratskih vrednosti  i vladavine prava i ekonomski razvoj.

Ambasador SAD pružio je uvid u aktivnosti i prioritetne mere koje SAD sprovode na regionalnom nivou Zapadnog Balkana, pre svega radi unapređenja partnerstva sa Srbijom, velikom doprinosu privrednom razvoju i nesebičnoj pomoći Srbiji na putu evropskih integracija.

Ambasador Godfri govorio je i o strategiji nacionalne bezbednosti SAD, stavovima po pitanju globalne i regionalne stabilnosti, kao i savremenim rizicima i pretnjama bezbednosti.

Današnjem predavanju prisustvovali su i načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić, načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac, polaznici Škole nacionalne odbrane i pripadnici Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.02.2020
mp4 (114,7 MB)
Predavanje