Министарство одбране Републике Србије
 
15.08.2009.

Обележена 65. годишњица спасавање савезничких пилота у Другом светском рату



У Прањанима код Горњег Милановца данас је обележена 65. годишњица завршетка мисије "Халијард" током које је, при крају Другог светског рата, евакуисано више од 500 савезничких, претежно америчких авијатичара, оборених над окупираном Србијом.

На споменик који се налази на Галовића пољу, где су мештани и припадници Југословенске војске у отаџбини под командом Драже Михаиловића у лето 1944. године изградили импровизовани аеродром да би слетели амерички авиони, венце су положили су представници Владе Србије, отправница послова амбасаде САД у Београду Џенифер Браш, делегације Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије коју је предводио бригадни генерал Ранко Живак, командант ВиПВО, локалне самоуправе и удружења ветерана.

Џенифер Браш је том приликом изразила захвалност српским породицама које су спашавале америчке авијатричаре, које су нацисти у Другом светском рату оборили изнад окупиране Југославије и нагласила да Америка не може то да заборави. Поред тога она је рекла да је евакуација америчких пилота из Србије у Другом светском рату пример сарадње америчког и српског народа у најтежим тренуцима.

Савезнички пилоти евакуисани су са привременог аеродрома Галовића поље, под Равном гором, у више десетина ноћних и дневних летова транспортних авиона, који су их пребацили до база у Италији.

Мисија "Халијард" остварена је у сарадњи са припадницима Југословенске војске у отаџбини који су организовали прихват пилота и њихово скривање од Немаца. Спасилачка мисија укључивала је дејство мањих трупа против немачких снага, чиме је у опасност довођено цело село које је штитило америчко војно особље. Припадници Ваздухопловних снага САД сведочили су о пожртвованости српских сељака који су их хранили и штитили, понекад и по пола године. Данас се Мисија Халијард сматра за једну од најуспешнијих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија у историји ратовања.

Авијатичари из оборених савезничких бомбардера налажени су и скривани на простору од Ариља, Златибора, Ивањице, Гуче, Београда, до источне Србије и српских села у западној Румунији, одакле су их мештани крадом пребацивали у Србију.

На основу упутства генерала Михаиловића сачињено је неколико регионалних сабирних центара за смештај авијатичара. У селу Прањани отворена је и болница за рањене ваздухопловце, док је оближње Галовића поље уређено у слетно-полетну стазу, коју су у тајности, без машина, градили сељани и равногорци.

У Музеју рудничко-таковског краја отворена је изложба фотографија и приказан документарни филм о операцији "Халијард", а предсетавници Америчке амбасаде саопштили су новинарима на скупу да је на иницијативу Изасланства одбране САД у Београду и Евроатланске иницијативе, мештана Прањана, америчких авијатичара ветерана и српске заједнице у САД, основана Фондација "Халијард".

Та фондација има у плану снимање документарног филма о спасилачкој мисији, презентацију Србије у водећим медијима, институциајма и музејима САД као и градњу центра за младе у Прањанима, недалеко од аеродрома са кога су спашени пилота.