Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2019.

Министри одбране Србије и Француске одали почаст ратницима са Солунског фронта




Министар одбране Александар Вулин и министарка Војске Републике Француске Флоранс Парли, која борави у званичној посети Републици Србији, присуствовали су данас церемонији одавања почасти ратницима са Солунског фронта, одржаној у оквиру Новог гробља у Београду.

Након полагања венаца на Француском војном гробљу, министар Вулин уписао се у спомен-књигу.

- Ваша жртва и немерљиво херојство никада неће бити заборављени, а давно започето пријатељство наших земаља трајаће вечно. Почивајте у миру и знајте да сте последњи сан уснули на пријатељској груди за чију сте слободу положили животе и тако уписали своја имена у историју. Нека вам је вечна слава и хвала - написао је министар Вулин.

У спомен-књизи министарка Парли написала је да су "На бојним пољима Солунског фронта исковане нераскидиве везе између Француске и Србије и дале посебан значај нашем 'братству по оружју'. Нећемо никада заборавити оне који су се борили и пали за нашу слободу".

Уз војне почасти и интонирање химни Србије и Француске, у извођењу Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, министри Вулин и Парли положили су венце и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату.

Церемонији одавања почасти ратницима са Солунског фронта присуствовали су и амбасадор Републике Француске у Београду Жан-Луј Фалкони, в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Ранковић, представници града Београда и бројних удружења који негују традиције сећања на борце ослободилачких ратова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.12.2019
mp4 (144,37 MB)
Полагање венаца