Министарство одбране Републике Србије
 
16.10.2019.

Састанак министра Вулина и генерала Бригера




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са начелником Генералштаба Оружаних снага Републике Аустрије генералом Робертом Бригером, који борави у тродневној посети Републици Србији.

На почетку састанка, министар Вулин истакао је да је сарадња два министарства одбране на високом нивоу и да прати добре односе Србије и Аустрије које имају заједничко искуство у статусу војне неутралности.

Министар Вулин је током састанка нагласио да је за Србију апсолутно неприхватљиво формирање тзв. „војске Косова“ те да КФОР представља једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Министар одбране предочио је генералу Бригеру најновије инциденте на северу Косова и Метохије, када је јутрос дошло до насилног упада више од 25 оклопних возила РОСУ и око 100 припадника те специјалне јединице који су застрашивали становништво на северу Косова и Метохије. Нагласио је да је за Србију насиље апсолутно неприхватљиво и изразио очекивање да снаге КФОР-а заштите српско становништво на простору Косова и Метохије.

Како је истакао, КФОР је најодговорнији за одржање мира и безбедности и једини је партнер Војске Србије у обезбеђењу административне линије са нашом јужном покрајином те захвалио на ангажовању припадника аустријских Оружаних снага у КФОР-у, као једног од најзначајнијих контрибутора овој мисији.

Генерал Бригер је рекао да је Аустрија опредељена за наставак сарадње са Србијом у области одбране и да ће, као и Србија, остати посвећена залагању за одржање мира и стабилности у региону.

Раније данас начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се са генералом Бригером.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.10.2019
mp4 (53,23 MB)
Састанак