Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2019.

Развој сарадње Србије и Бурундија у области одбране




Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Београду са министром спољних послова Републике Бурунди Езекјелом Нибижиром.

Министар Вулин захвалио је на повлачењу одлуке Бурундија о признавању једнострано проглашене независности тзв. „Косова“ и истакао да веома цени принципијелну подршку Бурундија у одбрани принципа међународног права и очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије у вези са тзв. „Косовом“.
Такође, министар одбране је нагласио да Србија најоштрије осуђује трансформацију „Косовских снага безбедности” у тзв. „војску Косова” коју су Привремене институције самоуправе у Приштини прогласиле 14. децембра прошле године. Министар Вулин је поручио да наведена одлука представља кршење Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, у складу с којом Србија посматра КФОР као јединог гаранта безбедности на простору Косова и Метохије.

На састанку је било речи и о томе да Србија и Бурунди треба да успоставе сарадњу у области одбране и да је потребно закључити споразум о сарадњи. С тим у вези, министри Вулин и Нибижира сагласили су се да је веома важно успоставити и развити сарадњу у области одбране, имајући у виду да су билатерални односи две земље изузетно пријатељски и без отворених питања.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.02.2019
mp4 (40,95 MB)
Састанак