Министарство одбране Републике Србије
 
05.01.2019.

Министар Вулин: Министарство одбране финансијски најдисциплинованије у Влади



- За Војску Србије нема празника. Данас је минус 10, а припадници Војске Србије су у Копненој зони безбедности и патролирају по веома неприступачном терену, чувају нашу безбедност и наш свакодневни мир, поручио је министар одбране Александар Вулин гостујући у Јутарњем програму РТС-а.
 
Говорећи о стандарду припадника Војске министар је рекао да су зараде њених припадника, после повећања од девет одсто од 1. јануара, веће него икада и у апсолутном и релативном износу, и у динарима и у еврима.
 
- Војска никада није имала тако високе плате. То су плате које су више него пре смањења. Наравно да то није довољно, треба увек више радити. То је добра вест за војнике, као што је добра вест да ће се наставити са радом на побољшању материјалног положаја свих припадника. Врховни командант председник Вучић инсистира на томе да се о војсци, полицији, безбедносним структурама води рачуна на првом месту и сви су то разумели - Министарство финансија, Влада Републике Србије, и без његове подршке не бисмо добили овако велико повећање, рекао је Вулин и додао да су припадници Војске Србије ове године добили повећање од девет процената, а прошле године од 10 процената.
 
Коментаришући саопштења Војног синдиката Србије о лошем стању у Министарству одбране и Војсци Србије, министар одбране је истакао да је ту јасна ситуација “када неко нема шта да вам замера, одмах почне да лаже”.
 
- Министарство одбране је једно од финансијски најдисциплинованијих министарстава у Влади, наше извршење је више од 99,5 процената. Дакле планирали смо све “у динар”, свака плата је исплаћена, и пакетићи и солидарна помоћ. Једини проблем који ми имамо је што смо ове године исплатили три милијарде динара одштета по тужбама резервиста за дискриминацију, због одлуке Драгана Шутановца 2008. године да се резервистима у Топлици исплате дупле дневнице да би се смирио неки штрајк, неки протест, да би се добили избори, а свим осталим  резервистима нису. Због тога смо до сада исплатили пет милијарди динара различитих одштета. То је једини проблем који ми имамо, а Министарство одбране заиста може са задовољством да каже да су бољи дани за војску већ наступили и да ће бити још бољих дана. У војску ће се улагати кроз оружје, кроз опрему, али и кроз плате, нагласио је министар одбране.