Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.01.2019.

Ministar Vulin: Ministarstvo odbrane finansijski najdisciplinovanije u Vladi



- Za Vojsku Srbije nema praznika. Danas je minus 10, a pripadnici Vojske Srbije su u Kopnenoj zoni bezbednosti i patroliraju po veoma nepristupačnom terenu, čuvaju našu bezbednost i naš svakodnevni mir, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.
 
Govoreći o standardu pripadnika Vojske ministar je rekao da su zarade njenih pripadnika, posle povećanja od devet odsto od 1. januara, veće nego ikada i u apsolutnom i relativnom iznosu, i u dinarima i u evrima.
 
- Vojska nikada nije imala tako visoke plate. To su plate koje su više nego pre smanjenja. Naravno da to nije dovoljno, treba uvek više raditi. To je dobra vest za vojnike, kao što je dobra vest da će se nastaviti sa radom na poboljšanju materijalnog položaja svih pripadnika. Vrhovni komandant predsednik Vučić insistira na tome da se o vojsci, policiji, bezbednosnim strukturama vodi računa na prvom mestu i svi su to razumeli - Ministarstvo finansija, Vlada Republike Srbije, i bez njegove podrške ne bismo dobili ovako veliko povećanje, rekao je Vulin i dodao da su pripadnici Vojske Srbije ove godine dobili povećanje od devet procenata, a prošle godine od 10 procenata.
 
Komentarišući saopštenja Vojnog sindikata Srbije o lošem stanju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, ministar odbrane je istakao da je tu jasna situacija “kada neko nema šta da vam zamera, odmah počne da laže”.
 
- Ministarstvo odbrane je jedno od finansijski najdisciplinovanijih ministarstava u Vladi, naše izvršenje je više od 99,5 procenata. Dakle planirali smo sve “u dinar”, svaka plata je isplaćena, i paketići i solidarna pomoć. Jedini problem koji mi imamo je što smo ove godine isplatili tri milijarde dinara odšteta po tužbama rezervista za diskriminaciju, zbog odluke Dragana Šutanovca 2008. godine da se rezervistima u Toplici isplate duple dnevnice da bi se smirio neki štrajk, neki protest, da bi se dobili izbori, a svim ostalim  rezervistima nisu. Zbog toga smo do sada isplatili pet milijardi dinara različitih odšteta. To je jedini problem koji mi imamo, a Ministarstvo odbrane zaista može sa zadovoljstvom da kaže da su bolji dani za vojsku već nastupili i da će biti još boljih dana. U vojsku će se ulagati kroz oružje, kroz opremu, ali i kroz plate, naglasio je ministar odbrane.