Министарство одбране Републике Србије
 
29.12.2018.

Годишња конференција за медије министра одбране



Министар Вулин: Војска Србије ће чувати и сачувати Србе без обзира где живе

За Војску Србије 2018. година је била тешка, са пуно безбедносних изазова, година у којој смо морали да се супротстављамо бројним претњама безбедности и сигурности наше земље и народа, али и година у којој је Војска Србије показала своју обновљену снагу, напредак на скоро свим пољима. То је била година у којој смо се интензивно припремали и јачали, у којој смо вредно радили на побољшању материјалног положаја свих наших припадника, изјавио је министар одбране Александар Вулин представљајући резултате рада Министарства одбране и Војске Србије на конференцији којој су присуствовали начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума.

– Буџет Министарства одбране у односу на прошли је увећан за 24,6 милијарди динара и он ће од 1. јануара износити 95,1 милијарду динара, што је за 35 процената више у односу на 2018. годину. Највећи део буџета, осим на увећане зараде наших припадника за девет одсто, односиће се на опремање и наоружавање. Министарство одбране неће пренети ниједан динар неизмирених обавеза у 2019. годину, рекао је министар Вулин, истичући да Војска Србије плаћа све своје обавезе и води рачуна о утрошку буџетских средстава. Ове, 2018. године, рекао је он, извршење буџета ће бити 99,5 одсто, што најбоље говори колико је Војска добро планирала и водила рачуна да све што је испланирано буде у складу са законом и одговарајућим правилима, што је доказ да је структура нашег буџета готово идеална.

– На почетку рада овог састава Министарства одбране и Генералштаба, ми смо рекли хоћемо јаку и задовољну Војску. Јака војска се ствара обуком и наоружавањем, а задовољна тако што се њен положај у друштву побољшава и води рачуна о побољшању њеног материјалног положаја. У 2018. години наше зараде су повећане за 10 одсто, а у 2019. ће бити повећане за још девет одсто. Увећана су новчана примања свим војницима на одслужењу добровољног војног рока, ученицима, кадетима, лицима на стручном усавршавању такође за 10 одсто, а од 1. јануара и они ће добити увећање за девет одсто – рекао је министар одбране и додао да су створени услови за увећање плата научно-истраживачким радницима, стручњацима у Војнотехничком институту и омогућена исплата њиховог прековременог рада, те се на тај начин боримо с тржиштем које је „гладно“ врхунских стручњака и инжењера, а ми желимо да они остану да раде у Војсци Србије.

– Када је 2012. године Александар Вучић дошао у Војску Србије као министар одбране и када смо ми преузели одговорност за вођење државе Србије просечна официрска плата била је 558 евра. Од 1. јануара биће 681 евро. Подофицири су просечно примали 384 евра, а од 1. јануара примаће 486 евра. Професионални војници су зарађивали просечно 293 евра те давне 2012. године. После свих мера, велике борбе и штедње, велике борбе коју је водио Вучић као председник Владе, војници ће од 1. јануара примати просечно 359 евра. Војни службеници и намештеници су примали тада 349 евра, а од 1. јануара 439 евра – рекао је министар Вулин и додао да приче да се у војсци лошије живи него тада, једноставно нису тачне. У складу с наређењем врховног команданта Војске Србије додатно је повећана плата припадницима Специјалне бригаде, у зависности од ранга јединице. Тако је у чети увећање плате 6.500 динара, батаљону 4.000 динара, а у бригади 3.000 динара. Сем тога, навео је он, уведена је и солидарна помоћ за рођење детета у висини просечне нето зараде, на шта је од сада остварило право 1.797 деце.

Ове године, нагласио је министар Вулин, решено је стамбено питање за 747 припадника система, а на иницијативу председника Републике и врховног команданта донет је и закон о посебним условима за реализацију пројекта за изградњу станова за припаднике снага безбедности чија се реализација очекује.

Министар Вулин је истакао да се Војска опрема и наоружава.

- То је добра вест за сваког коме је стало до мира јер само ако имате јаку војску можете бити сигурни да нећете ратовати. У складу с одредбама уговора потписаних с Руском Федерацијом до сада је обезбеђено шест авиона Миг-29 и тренутно имамо девет Миг-ова 29 у летном стању. Идуће године, у оквиру војно-техничке помоћи, из Белорусије стижу још четири Миг-а 29. Са компанијом „Ербас“ у току је реализација пројекта набавке пет хеликоптера Х145-М за Војску Србије. Закључени су уговори о набавци четири борбена хеликоптера Ми 35-М  и три транспортна хеликоптера Ми-17. Осим тога, обновљени су ресурси осам авиона „орао“, а за још четири се обнављају. У току је, такође, модернизација авиона „супергалеб Г-4“. Све то указује да је 2018. година у којој је Ратно ваздухопловство спашено, јер је ојачано и враћа се на место које му припада.

Министар је додао да само оно што сами произведете и направите јесте ваше, док све остало може да буде предмет политике, уцена и трговина. Само оно што сами направите чини вашу земљу независном и способном да се опрема и да се брани.

– У Војску Србије је у току 2018. године уведено 29 нових средстава из домаћег развоја. Најбољи резултат пре овога је био у току 2009. године када је уведено осам средстава. Реч је о теренским аутомобилима које производи ФАП, модернизовани „кубови“, модернизовани радари, основа борбеног оклопног возила М16, комплет заштитне балистичке опреме М-17. Ту су, такође, „Лазар 3“, „Нора, „Ласта“ и други капитални системи који мењају способности Војске Србије, рекао је министар одбране додајући да овако добре резултате нисмо имали деценијама у назад.

У години за нама имали смо доста вежби, рекао је он, истичућу међу њима „Садејство 2018“, „Заједнички удар“, „Стена 4“.

– Здружено-тактичка вежба с бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“ је вежба којом смо се одужили успомени на наше претке, али и умирили наше потомке тиме што смо доказали да имају војску која је у стању да брине о њиховој безбедности, о безбедности наше земље и нашег народа без обзира где он живео. Осам хиљада припадника Војске Србије једновремено је на десет локција у Републици Србији вежбало и радило баш оно што је њихов задатак – рекао је министар и додао да је више од 650 борбених возила учествовало у тој вежби, а да је потрошено више од 126 тона убојних средстава, што је доказ да Србија има војску која се константно обучава и припрема, која може да одговори на сваки изазов и да спроведе свако наређење. Реаговати на десет различитих места једновремено на такав начин, истако је министар одбране, не могу ни много богатије војске од наше.

Наша војска, навео је он, учествује и на међународним вежбама, размењујући искуства са другим армијама које и те како имају шта да науче од наших припадника

- Војска Србије се стриктно придржава политике државног руководства о војној неутралности и труди се да има приближан број вежби и са земљама с истока и са земљама запада. Ми учимо од сваког од ког имамо шта да научимо, преносимо своје знање и водимо рачуна да политика војне неутралности буде спроведена и заступљена како и треба. Војска Србије и Министарство одбране су веома активни на међународном плану. Имали смо 967 активности међународне војне сарадње, а комуницирамо са више од 60 земаља – рекао је Вулин, који се у години на измаку три пута срео са министром одбране Руске Федерације, два пута с министром одбране НР Кине, са министрима одбране Француске и Уједињеног Краљевства, истичући да не зна колико је земаља наше величине и војски наше бројности имало оволико сусрета на највишем нивоу, а после којих су следиле конкретне реализације, што говори о промењеном односу према Србији и нашој војсци.

Министар Вулин је истакао да се током прошле године значајно улагало и у инфраструктуру, а не треба заборавити да смо ми земља која је тешко погођена НАТО бомбардовањем, од чијих последица се наша војска још увек тешко опоравља, о чему сведочи и 80 објеката који су још увек загађени неексплодираним средствима из времена тог бомбардовања.

- У току је изградња хангара за хеликоптере у Нишу, изградња објеката за смештај ваздухоплова на аеродрому Батајница, а ових дана ће бити отворен и једини прави хелиодром који испуњава све стандарде у Републици Србији на ВМА. Сем тога, врши се реконструкција објеката за ремонт средстава везе и електронике у Техничком-ремонтном заводу Чачак, изводе се радови на санацији објеката система водоснабдевања у Центру за испитивања Никинци, истакао је министар одбране.

Према речима министра Вулина, 2018. година била је тешка година, година у којој смо се супротстављали бројним безбедносним изазовима, у којој смо јачали Војску и опремали је.

- Наредна, 2019. година неће бити нимало лакша, биће то година с много притисака на Републику Србију, њено државно руководство, а на првом месту председника, али 2019. ће бити година у којој ћемо се више ојачати, додатно наоружати, подићи ниво наше обучености, наше физичке спремности, у којој ћемо значајно повећати квалитет живота и стандард свих наших припадника. Војска Србије ће 2019. године бити војнички далеко јача, моћи ћемо можда први пут да кажемо да смо у регионалним оквирима војска коју ни на који начин не можете занемарити, која је опремљена најсавременијим средствима, чији су припадници обучени да та средства користе. Биће то година озбиљних изазова на које ми не можемо да утичемо, али можемо да одговоримо када се појаве. Грађани Србије могу да буду поносни на своју војску, да буду сигурни и мирни – они, њихов начин живота, али и сви Срби, без обзира где живе, биће чувани и сачувани, закључио је министар Александар Вулин.

Презентација: Кључни резултати рада МО и ВС у 2018. години [.PPT]
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.12.2018
Прилог са конференције за медије министра Александра Вулина
29.12.2018
Конференција за медије министра Александра Вулина