Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.12.2018.

Godišnja konferencija za medije ministra odbrane



Ministar Vulin: Vojska Srbije će čuvati i sačuvati Srbe bez obzira gde žive

Za Vojsku Srbije 2018. godina je bila teška, sa puno bezbednosnih izazova, godina u kojoj smo morali da se suprotstavljamo brojnim pretnjama bezbednosti i sigurnosti naše zemlje i naroda, ali i godina u kojoj je Vojska Srbije pokazala svoju obnovljenu snagu, napredak na skoro svim poljima. To je bila godina u kojoj smo se intenzivno pripremali i jačali, u kojoj smo vredno radili na poboljšanju materijalnog položaja svih naših pripadnika, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin predstavljajući rezultate rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na konferenciji kojoj su prisustvovali načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma.

– Budžet Ministarstva odbrane u odnosu na prošli je uvećan za 24,6 milijardi dinara i on će od 1. januara iznositi 95,1 milijardu dinara, što je za 35 procenata više u odnosu na 2018. godinu. Najveći deo budžeta, osim na uvećane zarade naših pripadnika za devet odsto, odnosiće se na opremanje i naoružavanje. Ministarstvo odbrane neće preneti nijedan dinar neizmirenih obaveza u 2019. godinu, rekao je ministar Vulin, ističući da Vojska Srbije plaća sve svoje obaveze i vodi računa o utrošku budžetskih sredstava. Ove, 2018. godine, rekao je on, izvršenje budžeta će biti 99,5 odsto, što najbolje govori koliko je Vojska dobro planirala i vodila računa da sve što je isplanirano bude u skladu sa zakonom i odgovarajućim pravilima, što je dokaz da je struktura našeg budžeta gotovo idealna.

– Na početku rada ovog sastava Ministarstva odbrane i Generalštaba, mi smo rekli hoćemo jaku i zadovoljnu Vojsku. Jaka vojska se stvara obukom i naoružavanjem, a zadovoljna tako što se njen položaj u društvu poboljšava i vodi računa o poboljšanju njenog materijalnog položaja. U 2018. godini naše zarade su povećane za 10 odsto, a u 2019. će biti povećane za još devet odsto. Uvećana su novčana primanja svim vojnicima na odsluženju dobrovoljnog vojnog roka, učenicima, kadetima, licima na stručnom usavršavanju takođe za 10 odsto, a od 1. januara i oni će dobiti uvećanje za devet odsto – rekao je ministar odbrane i dodao da su stvoreni uslovi za uvećanje plata naučno-istraživačkim radnicima, stručnjacima u Vojnotehničkom institutu i omogućena isplata njihovog prekovremenog rada, te se na taj način borimo s tržištem koje je „gladno“ vrhunskih stručnjaka i inženjera, a mi želimo da oni ostanu da rade u Vojsci Srbije.

– Kada je 2012. godine Aleksandar Vučić došao u Vojsku Srbije kao ministar odbrane i kada smo mi preuzeli odgovornost za vođenje države Srbije prosečna oficirska plata bila je 558 evra. Od 1. januara biće 681 evro. Podoficiri su prosečno primali 384 evra, a od 1. januara primaće 486 evra. Profesionalni vojnici su zarađivali prosečno 293 evra te davne 2012. godine. Posle svih mera, velike borbe i štednje, velike borbe koju je vodio Vučić kao predsednik Vlade, vojnici će od 1. januara primati prosečno 359 evra. Vojni službenici i nameštenici su primali tada 349 evra, a od 1. januara 439 evra – rekao je ministar Vulin i dodao da priče da se u vojsci lošije živi nego tada, jednostavno nisu tačne. U skladu s naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Srbije dodatno je povećana plata pripadnicima Specijalne brigade, u zavisnosti od ranga jedinice. Tako je u četi uvećanje plate 6.500 dinara, bataljonu 4.000 dinara, a u brigadi 3.000 dinara. Sem toga, naveo je on, uvedena je i solidarna pomoć za rođenje deteta u visini prosečne neto zarade, na šta je od sada ostvarilo pravo 1.797 dece.

Ove godine, naglasio je ministar Vulin, rešeno je stambeno pitanje za 747 pripadnika sistema, a na inicijativu predsednika Republike i vrhovnog komandanta donet je i zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti čija se realizacija očekuje.

Ministar Vulin je istakao da se Vojska oprema i naoružava.

- To je dobra vest za svakog kome je stalo do mira jer samo ako imate jaku vojsku možete biti sigurni da nećete ratovati. U skladu s odredbama ugovora potpisanih s Ruskom Federacijom do sada je obezbeđeno šest aviona Mig-29 i trenutno imamo devet Mig-ova 29 u letnom stanju. Iduće godine, u okviru vojno-tehničke pomoći, iz Belorusije stižu još četiri Mig-a 29. Sa kompanijom „Erbas“ u toku je realizacija projekta nabavke pet helikoptera H145-M za Vojsku Srbije. Zaključeni su ugovori o nabavci četiri borbena helikoptera Mi 35-M  i tri transportna helikoptera Mi-17. Osim toga, obnovljeni su resursi osam aviona „orao“, a za još četiri se obnavljaju. U toku je, takođe, modernizacija aviona „supergaleb G-4“. Sve to ukazuje da je 2018. godina u kojoj je Ratno vazduhoplovstvo spašeno, jer je ojačano i vraća se na mesto koje mu pripada.

Ministar je dodao da samo ono što sami proizvedete i napravite jeste vaše, dok sve ostalo može da bude predmet politike, ucena i trgovina. Samo ono što sami napravite čini vašu zemlju nezavisnom i sposobnom da se oprema i da se brani.

– U Vojsku Srbije je u toku 2018. godine uvedeno 29 novih sredstava iz domaćeg razvoja. Najbolji rezultat pre ovoga je bio u toku 2009. godine kada je uvedeno osam sredstava. Reč je o terenskim automobilima koje proizvodi FAP, modernizovani „kubovi“, modernizovani radari, osnova borbenog oklopnog vozila M16, komplet zaštitne balističke opreme M-17. Tu su, takođe, „Lazar 3“, „Nora, „Lasta“ i drugi kapitalni sistemi koji menjaju sposobnosti Vojske Srbije, rekao je ministar odbrane dodajući da ovako dobre rezultate nismo imali decenijama u nazad.

U godini za nama imali smo dosta vežbi, rekao je on, ističuću među njima „Sadejstvo 2018“, „Zajednički udar“, „Stena 4“.

– Združeno-taktička vežba s bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“ je vežba kojom smo se odužili uspomeni na naše pretke, ali i umirili naše potomke time što smo dokazali da imaju vojsku koja je u stanju da brine o njihovoj bezbednosti, o bezbednosti naše zemlje i našeg naroda bez obzira gde on živeo. Osam hiljada pripadnika Vojske Srbije jednovremeno je na deset lokcija u Republici Srbiji vežbalo i radilo baš ono što je njihov zadatak – rekao je ministar i dodao da je više od 650 borbenih vozila učestvovalo u toj vežbi, a da je potrošeno više od 126 tona ubojnih sredstava, što je dokaz da Srbija ima vojsku koja se konstantno obučava i priprema, koja može da odgovori na svaki izazov i da sprovede svako naređenje. Reagovati na deset različitih mesta jednovremeno na takav način, istako je ministar odbrane, ne mogu ni mnogo bogatije vojske od naše.

Naša vojska, naveo je on, učestvuje i na međunarodnim vežbama, razmenjujući iskustva sa drugim armijama koje i te kako imaju šta da nauče od naših pripadnika

- Vojska Srbije se striktno pridržava politike državnog rukovodstva o vojnoj neutralnosti i trudi se da ima približan broj vežbi i sa zemljama s istoka i sa zemljama zapada. Mi učimo od svakog od kog imamo šta da naučimo, prenosimo svoje znanje i vodimo računa da politika vojne neutralnosti bude sprovedena i zastupljena kako i treba. Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane su veoma aktivni na međunarodnom planu. Imali smo 967 aktivnosti međunarodne vojne saradnje, a komuniciramo sa više od 60 zemalja – rekao je Vulin, koji se u godini na izmaku tri puta sreo sa ministrom odbrane Ruske Federacije, dva puta s ministrom odbrane NR Kine, sa ministrima odbrane Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, ističući da ne zna koliko je zemalja naše veličine i vojski naše brojnosti imalo ovoliko susreta na najvišem nivou, a posle kojih su sledile konkretne realizacije, što govori o promenjenom odnosu prema Srbiji i našoj vojsci.

Ministar Vulin je istakao da se tokom prošle godine značajno ulagalo i u infrastrukturu, a ne treba zaboraviti da smo mi zemlja koja je teško pogođena NATO bombardovanjem, od čijih posledica se naša vojska još uvek teško oporavlja, o čemu svedoči i 80 objekata koji su još uvek zagađeni neeksplodiranim sredstvima iz vremena tog bombardovanja.

- U toku je izgradnja hangara za helikoptere u Nišu, izgradnja objekata za smeštaj vazduhoplova na aerodromu Batajnica, a ovih dana će biti otvoren i jedini pravi heliodrom koji ispunjava sve standarde u Republici Srbiji na VMA. Sem toga, vrši se rekonstrukcija objekata za remont sredstava veze i elektronike u Tehničkom-remontnom zavodu Čačak, izvode se radovi na sanaciji objekata sistema vodosnabdevanja u Centru za ispitivanja Nikinci, istakao je ministar odbrane.

Prema rečima ministra Vulina, 2018. godina bila je teška godina, godina u kojoj smo se suprotstavljali brojnim bezbednosnim izazovima, u kojoj smo jačali Vojsku i opremali je.

- Naredna, 2019. godina neće biti nimalo lakša, biće to godina s mnogo pritisaka na Republiku Srbiju, njeno državno rukovodstvo, a na prvom mestu predsednika, ali 2019. će biti godina u kojoj ćemo se više ojačati, dodatno naoružati, podići nivo naše obučenosti, naše fizičke spremnosti, u kojoj ćemo značajno povećati kvalitet života i standard svih naših pripadnika. Vojska Srbije će 2019. godine biti vojnički daleko jača, moći ćemo možda prvi put da kažemo da smo u regionalnim okvirima vojska koju ni na koji način ne možete zanemariti, koja je opremljena najsavremenijim sredstvima, čiji su pripadnici obučeni da ta sredstva koriste. Biće to godina ozbiljnih izazova na koje mi ne možemo da utičemo, ali možemo da odgovorimo kada se pojave. Građani Srbije mogu da budu ponosni na svoju vojsku, da budu sigurni i mirni – oni, njihov način života, ali i svi Srbi, bez obzira gde žive, biće čuvani i sačuvani, zaključio je ministar Aleksandar Vulin.

Prezentacija: Ključni rezultati rada MO i VS u 2018. godini [.PPT]
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.12.2018
Prilog sa konferencije za medije ministra Aleksandra Vulina
29.12.2018
Konferencija za medije ministra Aleksandra Vulina