Министарство одбране Републике Србије
 
30.11.2018.

Академија сећања у Руском дому




У Руском дому синоћ је одржана академија сећања „Војвода Вук – Кајмакчалан – Солунски фронт“ поводом обележавања 102 године од погибије Војводе Вука, те стогодишњице завршетка Првог светског рата и пробоја Солунског фронта.

Академији, коју је организовало Удружење ратних добровољаца 1912 – 1918 њихових потомака и поштовалаца, присуствовали су изасланик министра одбране пуковник Слађан Ристић и представници Српске православне цркве.
 


рисутне је, у име организатора, поздравио председник Удружења Видоје Голубовић и подсетио на жртву коју су српска војска и народ поднели у Првом светском рату. Посебно је наглашена ратничка улога Војводе Вука и његове заслуге за одржање морала војске која се борила за повратак у своју отаџбину. Голубовић је уручио и повеље захвалности појединцима и колективима за помоћ коју су Удружењу ратних добровољаца 1912 – 1918 њихових потомака и поштовалаца у претходном периоду пружали.
 
Повеље су у одсуству додељене министру одбране Александру Вулину, патријарху српском Иринеју, генералном секретару Председника Србије Николи Селаковићу, као и бројним другим представницима војске, цркве и грађанства.
 
У музичком-драмском делу програма учествовали су ученици Војне гимназије из Београда који су драмски дочарали вече пред битку на Грунишком вису у којој је Војвода Вук погинуо 1916. године. Програм су употпунили и Културно уметничко друштво „Градимир“ из Београда, народни гуслар Вукојица Сандић и октет студената Православно-богословског факултета из Београда.
 
У оквиру програма представљена је и монографија „Војвода Вук - Кајмакчалан - Солунски фронт“ чије су издавање омогућили Министарство одбране Републике Србије и Управа за традицију, стандард и ветеране, а која је бесплатно дељена посетиоцима академије сећања.
 


Војин Поповић, у историји запамћен као Војвода Вук, био је српски комитски војвода који је учетвовао у борбама за Македонију, у Балканским ратовима и Првом светском рату, као командант Добровољачког одреда на Солунском фронту. Овај пешадијски потпуковник и четнички војвода, симбол је добровољаштва и оне традиције коју Удружење ратних добровољаца 1912 – 1918 њихових потомака и поштовалаца годинама негује. Посебно се истицао у „бајонет-борбама“ када је до победе водило искључиво ратничко срце. Војвода је био командант Горског штаба у Старој Србији и Македонији, први командант добровољачких јединица. За своју храброст и војничке заслуге троструко је одликован Карађорђевом звездом са мачевима. Војвода Вук погинуо је на Груништу 29. новембра 1916. године. На Топличином венцу у Београду налази се споменик Војводи Вуку који су му подигли ратни другови 1936. године.
 
Чланови Удружење ратних добровољаца 1912 – 1918 њихових потомака и поштовалаца  на Новом гробљу у Београду одали су почаст полагањем венца на гроб војводе Вука.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.11.2018
mp4 (343,7 MB)
Академија сећања