Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.11.2018.

Akademija sećanja u Ruskom domu




U Ruskom domu sinoć je održana akademija sećanja „Vojvoda Vuk – Kajmakčalan – Solunski front“ povodom obeležavanja 102 godine od pogibije Vojvode Vuka, te stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i proboja Solunskog fronta.

Akademiji, koju je organizovalo Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918 njihovih potomaka i poštovalaca, prisustvovali su izaslanik ministra odbrane pukovnik Slađan Ristić i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.
 


risutne je, u ime organizatora, pozdravio predsednik Udruženja Vidoje Golubović i podsetio na žrtvu koju su srpska vojska i narod podneli u Prvom svetskom ratu. Posebno je naglašena ratnička uloga Vojvode Vuka i njegove zasluge za održanje morala vojske koja se borila za povratak u svoju otadžbinu. Golubović je uručio i povelje zahvalnosti pojedincima i kolektivima za pomoć koju su Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918 njihovih potomaka i poštovalaca u prethodnom periodu pružali.
 
Povelje su u odsustvu dodeljene ministru odbrane Aleksandru Vulinu, patrijarhu srpskom Irineju, generalnom sekretaru Predsednika Srbije Nikoli Selakoviću, kao i brojnim drugim predstavnicima vojske, crkve i građanstva.
 
U muzičkom-dramskom delu programa učestvovali su učenici Vojne gimnazije iz Beograda koji su dramski dočarali veče pred bitku na Gruniškom visu u kojoj je Vojvoda Vuk poginuo 1916. godine. Program su upotpunili i Kulturno umetničko društvo „Gradimir“ iz Beograda, narodni guslar Vukojica Sandić i oktet studenata Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta iz Beograda.
 
U okviru programa predstavljena je i monografija „Vojvoda Vuk - Kajmakčalan - Solunski front“ čije su izdavanje omogućili Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Uprava za tradiciju, standard i veterane, a koja je besplatno deljena posetiocima akademije sećanja.
 


Vojin Popović, u istoriji zapamćen kao Vojvoda Vuk, bio je srpski komitski vojvoda koji je učetvovao u borbama za Makedoniju, u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, kao komandant Dobrovoljačkog odreda na Solunskom frontu. Ovaj pešadijski potpukovnik i četnički vojvoda, simbol je dobrovoljaštva i one tradicije koju Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918 njihovih potomaka i poštovalaca godinama neguje. Posebno se isticao u „bajonet-borbama“ kada je do pobede vodilo isključivo ratničko srce. Vojvoda je bio komandant Gorskog štaba u Staroj Srbiji i Makedoniji, prvi komandant dobrovoljačkih jedinica. Za svoju hrabrost i vojničke zasluge trostruko je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima. Vojvoda Vuk poginuo je na Gruništu 29. novembra 1916. godine. Na Topličinom vencu u Beogradu nalazi se spomenik Vojvodi Vuku koji su mu podigli ratni drugovi 1936. godine.
 
Članovi Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918 njihovih potomaka i poštovalaca  na Novom groblju u Beogradu odali su počast polaganjem venca na grob vojvode Vuka.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.11.2018
mp4 (343,7 MB)
Akademija sećanja