Министарство одбране Републике Србије
 
02.07.2018.

Жалосне неистине и бес Националног конвента



Јавна расправа o стратегијским документима спроведена је на време и у складу са законом. НКЕУ је био благовремено обавештен и позван да учествује у јавној расправи, али су се његови представници укључили тек 15. маја 2018. године, односно последњег дана јавне расправе и тражили продужетак рока, за шта није било основа у закону.

Желећи да пружи још једну прилику НКЕУ, прелазећи преко очигледног презира који НКЕУ осећа према роковима и правилима, Министарство одбране је, накнадно, 23. маја 2018. године, организовало посебан радни састанак са представницима НКЕУ.
 На састанку је договорено да НКЕУ у писаној форми достави конкретне предлоге и сугестије Министарству одбране до 28. маја 2018. године.

Упркос томе што су примедбе и сугестије стигле тек 30. маја, Министарство одбране је, у складу са нивоом и карактером наведених стратегијских докумената, уважило исте и уврстило их у њихове нацрте. За наше стрпљење награђени смо нападима које немају ни мало упоришта у струци, а још мање у нашем понашању.



Напомињемо да је јавност са почетком процеса израде наведених докумената била благовремено упозната, а да је свим грађанима, представницима владиног и невладиног сектора било омогућено равноправно учешће. У том процесу, Министарство одбране се у потпуности придржавало закона и важећих прописа, што је неопходно и обавезујуће за све учеснике јавне расправе, самим тим и за организације цивилног друштва.

Жао нам је што саме НВО једне друге деле на оне првог и другог реда, на оне за које не важе рокови ни правила и оне за које важе. Министарство одбране такве поделе не прави ма ко да је у питању. 


Државни секретар Министарства одбране


Александар Живковић