Министарство одбране Републике Србије
 
20.04.2018.

Прикази наоружања и војне опреме привукли велики број грађана




У сусрет прослави Дана Војске Србије припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, приказали  су грађанима Аранђеловца део техничких средстава којима је овај вид Војске Србије опремљен.
 
Житељи тог града имали су прилику да виде ракетна и радарска средства, савремена средства телекомуникација и уређаје за брзи пренос података, али и део пешадијског наоружања. Иако је почетак приказа био планиран за данас у 11 часова, он је практично почео јуче у послеподневним часовима, током постављања ракетне технике у простор поред Старог здања у центру Аранђеловца, када су грађани у великом броју дошли да виде постављање ракета на лансирна оруђа и подизање радарских антена.

Истовремено када и у Аранђеловцу, приказе наоружања и војне опреме данас је организовала Копнена војска у Лозници и Чачку, а у програму који је за грађане Вршца и околине организовала Команда за развој Банатске бригаде, учествовали су Ватрогасно спасилачки батаљон Панчево (јединица из Вршца), Организација Црвеног крста Вршац и Организација резервних војних старешина Јужни Банат. Од значајнијих средстава ратне технике, у овом граду су приказани Тенк Т-72, ПОЛО М83 и хаубица 122 мм Д30Ј.
 
Укупан број посетилаца тактичко-техничких зборова одржаних јуче у Врбасу, Пироту, Смедереву и Бору и данас у Аранђеловцу, Лозници, Чачку и Вршцу, броји се десетинама хиљада. По обичају, највише питања за припаднике Војске Србије имала су деца и омладина, који су своје одушевљење радо забележили на фотографијама.

Поводом прославе Дана Војске Србије приказ наоружања и војне опреме биће организован и сутра у Кикинди, Јагодини, Ивањици и Сурдулици.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА