Министарство одбране Републике Србије
 
09.03.2018.

САНУ и Војска Србије – чувари темељних вредности



Председник САНУ академик Владимир С. Костић и ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна потписали су данас протокол о сарадњи две институције у присуству министра одбране Александра Вулина.
 
Министар Вулин је, том приликом, подсетио да су Српска академија наука и уметности и Војска Србије две најцењеније, а можда и највољеније и најпоштованије институције у нашем народу.
 
– Српска академија наука и уметности нам је учинила част тиме што је препознала значај Војске Србије, не само Војске Србије као одбрамбене институције ове земље, већ и као институције која се бави промишљањем, која се бави науком, институције која има потребу да се образује и да унапређује свако своје знање. И на Српској академији наука и уметности и на Војсци Србије је да наставе да буду чувари оних темељних вредности које су овај народ учиниле великим и које су овај народ учинили вредним памћења и вредним постојања – нагласио је министар одбране додајући да нема слободног народа у коме нема Академије и Војске.
 
– САНУ и Војска Србије ће овим започети сарадњу, односно, озваничити оно што кроз историју свакако постоји, а то је да ове две велике, важне и вољене институције у нашем народу стреме ка једном – бољој, сигурнијој и срећној Србији - закључио је министар Вулин.
 
Говорећи о значају потписаног протокола, академик Костић је истакао да је Српска академија наука и уметности у својој улози националне институције упућена и на друге националне институције и сарадња са Војском Србије је стратешки искорак.
 
- Постоји заиста огроман број тема које могу да буду заједничке, јер је илузија да једна институција у Србији може да има сву памет и сво знање које је потребно да се одговори на питања и нашег идентитета, али оно што је још значајније, наше будућности. Ова врста мреже коју покушавамо заједнички да правимо и да једни другима заправо помогнемо у изналажењу најбољих одговора је, чини ми се, цивилизацијско питање. Оно је постојало и раније, нисмо га ми измислили, али ми се чини да данас нешто интензивнијим кораком крећемо у том правцу – истакао је академик Костић изражавајући задовољство због данашњег потписивања споразума у име те институције.
 
Према речима генерала Вуруне, САНУ је увек имала важно место у војном образовању, а о томе сведочи и чињеница да је касарна, у којој су смештени Универзитет одбране и Војна академија, названа по академику и генералу Јовану Мишковићу.
 
- Данас смо потписали уговор, споразум којим се даје одличан оквир да продубимо нашу сарадњу. Већ смо разговарали и договорили се да формирамо мешовиту комисију која ће дефинисати заједничка поља сарадње. Оно што је за нас јако важно је да наше војне науке – стратегију, оператику, тактику, командовање и логистику одбране, уз помоћ САНУ, учинимо видљивим и да ојачамо те науке. Сигуран сам да и ми можемо допринети развоју и раду САНУ. Већ ове године, на једном научном скупу учествоваћемо и показаћемо колико наше војне науке могу да нам помогну и у тумачењу прошлости а и у расветљавању неког будућег времена – нагласио је генерал Вуруна додајући да је реч о веома важном споразуму који је основа за један плодан рад.
 
Реч је о протоколу који ће омогућити остваривање циљева од значаја за науку и образовање у Републици Србији, заштиту научне грађе, подстицање научног старалаштва, као и других циљева од значаја за развој науке и образовања у Републици Србији.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.03.2018
mp4 (152,79 MB)
Изјава министра Вулина
09.03.2018
mp4 (138 MB)
Изјава генерала Вуруне
09.03.2018
mp4 (193,99 MB)
Изјава академика Костића
09.03.2018
mp4 (149,04 MB)
Потписивање протокола