Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.03.2018.

SANU i Vojska Srbije – čuvari temeljnih vrednosti



Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić i rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna potpisali su danas protokol o saradnji dve institucije u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina.
 
Ministar Vulin je, tom prilikom, podsetio da su Srpska akademija nauka i umetnosti i Vojska Srbije dve najcenjenije, a možda i najvoljenije i najpoštovanije institucije u našem narodu.
 
– Srpska akademija nauka i umetnosti nam je učinila čast time što je prepoznala značaj Vojske Srbije, ne samo Vojske Srbije kao odbrambene institucije ove zemlje, već i kao institucije koja se bavi promišljanjem, koja se bavi naukom, institucije koja ima potrebu da se obrazuje i da unapređuje svako svoje znanje. I na Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i na Vojsci Srbije je da nastave da budu čuvari onih temeljnih vrednosti koje su ovaj narod učinile velikim i koje su ovaj narod učinili vrednim pamćenja i vrednim postojanja – naglasio je ministar odbrane dodajući da nema slobodnog naroda u kome nema Akademije i Vojske.
 
– SANU i Vojska Srbije će ovim započeti saradnju, odnosno, ozvaničiti ono što kroz istoriju svakako postoji, a to je da ove dve velike, važne i voljene institucije u našem narodu streme ka jednom – boljoj, sigurnijoj i srećnoj Srbiji - zaključio je ministar Vulin.
 
Govoreći o značaju potpisanog protokola, akademik Kostić je istakao da je Srpska akademija nauka i umetnosti u svojoj ulozi nacionalne institucije upućena i na druge nacionalne institucije i saradnja sa Vojskom Srbije je strateški iskorak.
 
- Postoji zaista ogroman broj tema koje mogu da budu zajedničke, jer je iluzija da jedna institucija u Srbiji može da ima svu pamet i svo znanje koje je potrebno da se odgovori na pitanja i našeg identiteta, ali ono što je još značajnije, naše budućnosti. Ova vrsta mreže koju pokušavamo zajednički da pravimo i da jedni drugima zapravo pomognemo u iznalaženju najboljih odgovora je, čini mi se, civilizacijsko pitanje. Ono je postojalo i ranije, nismo ga mi izmislili, ali mi se čini da danas nešto intenzivnijim korakom krećemo u tom pravcu – istakao je akademik Kostić izražavajući zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja sporazuma u ime te institucije.
 
Prema rečima generala Vurune, SANU je uvek imala važno mesto u vojnom obrazovanju, a o tome svedoči i činjenica da je kasarna, u kojoj su smešteni Univerzitet odbrane i Vojna akademija, nazvana po akademiku i generalu Jovanu Miškoviću.
 
- Danas smo potpisali ugovor, sporazum kojim se daje odličan okvir da produbimo našu saradnju. Već smo razgovarali i dogovorili se da formiramo mešovitu komisiju koja će definisati zajednička polja saradnje. Ono što je za nas jako važno je da naše vojne nauke – strategiju, operatiku, taktiku, komandovanje i logistiku odbrane, uz pomoć SANU, učinimo vidljivim i da ojačamo te nauke. Siguran sam da i mi možemo doprineti razvoju i radu SANU. Već ove godine, na jednom naučnom skupu učestvovaćemo i pokazaćemo koliko naše vojne nauke mogu da nam pomognu i u tumačenju prošlosti a i u rasvetljavanju nekog budućeg vremena – naglasio je general Vuruna dodajući da je reč o veoma važnom sporazumu koji je osnova za jedan plodan rad.
 
Reč je o protokolu koji će omogućiti ostvarivanje ciljeva od značaja za nauku i obrazovanje u Republici Srbiji, zaštitu naučne građe, podsticanje naučnog staralaštva, kao i drugih ciljeva od značaja za razvoj nauke i obrazovanja u Republici Srbiji.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.03.2018
mp4 (152,79 MB)
Izjava ministra Vulina
09.03.2018
mp4 (138 MB)
Izjava generala Vurune
09.03.2018
mp4 (193,99 MB)
Izjava akademika Kostića
09.03.2018
mp4 (149,04 MB)
Potpisivanje protokola