Министарство одбране Републике Србије
 
12.12.2017.

Заједничка вежба војних лекара Србије и Охаја у Анголи



Дванаест припадника Војске Србије и 35 припадника Националне гарде Охаја изводи од 4. до 15. децембра комбиновано медицинско ангажовање у Републици Анголи, заједно са припадницима армије те афричке државе.
 
Поводом заједничке вежбе командант Националне гарде Охајо генерал-мајор Марк Бартман изјавио је да је „учешће Националне гарде Охаја у овом трилатералном споразуму резултат успешног једанаестогодишњег партнерства са Србијом“.
 
Медицинска вежба под називом „Памбала 2017“ реализује се у две фазе. Током прве фазе пружена је едукација на теме умањења ризика и сузбијања заразних и тропских болести и хеморагичке грознице. Друга фаза настављена је 9. децембра у провинцији Бенго, прегледом становништва на подручју Вал Параиза и Керамика.
 
Клинички оперативни рад у теренској болници воде војни лекари из Анголе, Србије и Охаја и усредсређен је на пружање медицинске неге становништву из домена превентивне медицине, педијатрије, породичне праксе, дерматологије, оптометрије, стоматологије, акушерства и гинекологије.
 
Дан високих званица је у месту Памбала, 14. децембра, после чега се учесници вежбе враћају у Луанду, а затим у Београд, где ће бити приређена свечана вечера за учеснике вежбе из Војске Србије и Националне гарде Охаја.
 
Национална гарда Охаја успешно развија партнерске односе са Војском Србије од 2006. године кроз Државни програм партнерства, који САД развијају са више од 70 држава широм света.