Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.12.2017.

Zajednička vežba vojnih lekara Srbije i Ohaja u Angoli



Dvanaest pripadnika Vojske Srbije i 35 pripadnika Nacionalne garde Ohaja izvodi od 4. do 15. decembra kombinovano medicinsko angažovanje u Republici Angoli, zajedno sa pripadnicima armije te afričke države.
 
Povodom zajedničke vežbe komandant Nacionalne garde Ohajo general-major Mark Bartman izjavio je da je „učešće Nacionalne garde Ohaja u ovom trilateralnom sporazumu rezultat uspešnog jedanaestogodišnjeg partnerstva sa Srbijom“.
 
Medicinska vežba pod nazivom „Pambala 2017“ realizuje se u dve faze. Tokom prve faze pružena je edukacija na teme umanjenja rizika i suzbijanja zaraznih i tropskih bolesti i hemoragičke groznice. Druga faza nastavljena je 9. decembra u provinciji Bengo, pregledom stanovništva na području Val Paraiza i Keramika.
 
Klinički operativni rad u terenskoj bolnici vode vojni lekari iz Angole, Srbije i Ohaja i usredsređen je na pružanje medicinske nege stanovništvu iz domena preventivne medicine, pedijatrije, porodične prakse, dermatologije, optometrije, stomatologije, akušerstva i ginekologije.
 
Dan visokih zvanica je u mestu Pambala, 14. decembra, posle čega se učesnici vežbe vraćaju u Luandu, a zatim u Beograd, gde će biti priređena svečana večera za učesnike vežbe iz Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.
 
Nacionalna garda Ohaja uspešno razvija partnerske odnose sa Vojskom Srbije od 2006. godine kroz Državni program partnerstva, koji SAD razvijaju sa više od 70 država širom sveta.