Министарство одбране Републике Србије
 
11.12.2017.

Представљена књига „Рат Србије са Аустро-Угарском, Немачком и Бугарском 1915. године”



У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је промовисана књига „Рат Србије са Аустро-Угарском, Немачком и Бугарском 1915. године” аутора генерала Живка Г. Павловића. Представљању јединствене књиге присуствовао је државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, ћерка Живка Павловића,  припадници Министарства одбране и Војске Србије и многобројни гости.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин нагласио је да је за последње три године, колико Србија већ обележава стогодишњицу Великог рата, из издавачке делатности куће на чијем је челу изашло 30 књига посвећених том догађају. Он је истакао да му је посебно задовољство што је књига Живка Павловића, једног од најумнијих официра које је Србија имала, угледала светло дана.

Представљајући књигу уредница мр Снежана Ђокић истакла је да се пред читаоцима од данас налази капитално дело српске војне мисли које садржи вредну историографску грађу која ће у будућности сигурно послужити као основ за нека нова истраживања.

Говорећи о животу Павловића, ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна подсетио је да је да је реч о идејном творцу пробоја Солунског фронта који је током ратних година био у прилици да доноси одлуке које су пресудно утицале на токове рата.

Он је подсетио да се о Церској и Колубраској бици, као и повлачењу преко Албаније, епопеји на Крфу и пробоју Солунског фронта много зна, о чему сведоче многе књиге, али да тек ова даје објашњење шта се дешавало између тих кључних догађаја у редовима српске војске.

Према речима директора Института за новију историју Србије др Милета Бјелајца дело „Рат Србије са Аустро-Угарском, Немачком и Бугарском 1915. године” представља одлично структурирано и хронолошки доследно дело које осликава рад Врховне команде и потчињених јединица у данима рата.

Осим тога, он сматра да је једна од кључних предности те књиге што доказује да је повлачење преко Албаније био организован процес у коме су предузете све мере како би се спречило пљачкање и малтретирање цивилног становништва у Црној Гори и Албанији.

Ипак, он напомиње да је Павловић отишао незадовољан у пензију, јер су интриге и закулисне радње после рата дозволиле да на површину испливају неки мање квалификовани људи.

Један од приређивача књиге генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић захвалио је директору Медија центра „Одбрана“ што је препознао значај овог дела истакавши да се овим делом „Живко Павловић  коначно вратио међу војнике“.

Он је подсетио да се ово дело штампало и 1965. године, али да су од свих тадашњих примерака очувана тек три или четири, чиме су се генијалне идеје Живка Павловића крајнуле у страну, уступајући место „новој менталној матрици“ због које се на Велики рат гледа само из једног угла већ годинама.
Он је нагласио да је управо Живко Павловић дао излаз у безизлазној ситуацији и да његову тактику и стратегију треба да проучавају старешине Војске Србије.

„Рат Србије са Аустро-Угарском, Немачком и Бугарском 1915. године” је ратни дневник академика и генерала Живка Павловића који даје одговоре на значајна питања која су до данас остала без одговора – зашто Србија, после сјајних победа, првих и јединих на почетку Великог рата, није наставила офанзивна дејства према непријатељу и гонила га све до Беча, зашто није енергичније кренула према Бугарима и са њима завршила ратну причу отпочету још у балканским ратовима, зашто су савезници, најблаже речено, имали чудан однос према Србији... Реч је о дневнику који по данима приказује наступање и борбена дејства наших јединица, али истовремено и борбена дејства непријатеља, доноси бројне примере изванредне храбрости и пожртвовања појединаца и ратних састава којима су припадали, али и тешких страдања и расула.
photoФОТОГАЛЕРИЈА