Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.12.2017.

Predstavljena knjiga „Rat Srbije sa Austro-Ugarskom, Nemačkom i Bugarskom 1915. godine”



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je promovisana knjiga „Rat Srbije sa Austro-Ugarskom, Nemačkom i Bugarskom 1915. godine” autora generala Živka G. Pavlovića. Predstavljanju jedinstvene knjige prisustvovao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, ćerka Živka Pavlovića,  pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojni gosti.

Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin naglasio je da je za poslednje tri godine, koliko Srbija već obeležava stogodišnjicu Velikog rata, iz izdavačke delatnosti kuće na čijem je čelu izašlo 30 knjiga posvećenih tom događaju. On je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je knjiga Živka Pavlovića, jednog od najumnijih oficira koje je Srbija imala, ugledala svetlo dana.

Predstavljajući knjigu urednica mr Snežana Đokić istakla je da se pred čitaocima od danas nalazi kapitalno delo srpske vojne misli koje sadrži vrednu istoriografsku građu koja će u budućnosti sigurno poslužiti kao osnov za neka nova istraživanja.

Govoreći o životu Pavlovića, rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna podsetio je da je da je reč o idejnom tvorcu proboja Solunskog fronta koji je tokom ratnih godina bio u prilici da donosi odluke koje su presudno uticale na tokove rata.

On je podsetio da se o Cerskoj i Kolubraskoj bici, kao i povlačenju preko Albanije, epopeji na Krfu i proboju Solunskog fronta mnogo zna, o čemu svedoče mnoge knjige, ali da tek ova daje objašnjenje šta se dešavalo između tih ključnih događaja u redovima srpske vojske.

Prema rečima direktora Instituta za noviju istoriju Srbije dr Mileta Bjelajca delo „Rat Srbije sa Austro-Ugarskom, Nemačkom i Bugarskom 1915. godine” predstavlja odlično strukturirano i hronološki dosledno delo koje oslikava rad Vrhovne komande i potčinjenih jedinica u danima rata.

Osim toga, on smatra da je jedna od ključnih prednosti te knjige što dokazuje da je povlačenje preko Albanije bio organizovan proces u kome su preduzete sve mere kako bi se sprečilo pljačkanje i maltretiranje civilnog stanovništva u Crnoj Gori i Albaniji.

Ipak, on napominje da je Pavlović otišao nezadovoljan u penziju, jer su intrige i zakulisne radnje posle rata dozvolile da na površinu isplivaju neki manje kvalifikovani ljudi.

Jedan od priređivača knjige general-major u penziji Vidosav Kovačević zahvalio je direktoru Medija centra „Odbrana“ što je prepoznao značaj ovog dela istakavši da se ovim delom „Živko Pavlović  konačno vratio među vojnike“.

On je podsetio da se ovo delo štampalo i 1965. godine, ali da su od svih tadašnjih primeraka očuvana tek tri ili četiri, čime su se genijalne ideje Živka Pavlovića krajnule u stranu, ustupajući mesto „novoj mentalnoj matrici“ zbog koje se na Veliki rat gleda samo iz jednog ugla već godinama.
On je naglasio da je upravo Živko Pavlović dao izlaz u bezizlaznoj situaciji i da njegovu taktiku i strategiju treba da proučavaju starešine Vojske Srbije.

„Rat Srbije sa Austro-Ugarskom, Nemačkom i Bugarskom 1915. godine” je ratni dnevnik akademika i generala Živka Pavlovića koji daje odgovore na značajna pitanja koja su do danas ostala bez odgovora – zašto Srbija, posle sjajnih pobeda, prvih i jedinih na početku Velikog rata, nije nastavila ofanzivna dejstva prema neprijatelju i gonila ga sve do Beča, zašto nije energičnije krenula prema Bugarima i sa njima završila ratnu priču otpočetu još u balkanskim ratovima, zašto su saveznici, najblaže rečeno, imali čudan odnos prema Srbiji... Reč je o dnevniku koji po danima prikazuje nastupanje i borbena dejstva naših jedinica, ali istovremeno i borbena dejstva neprijatelja, donosi brojne primere izvanredne hrabrosti i požrtvovanja pojedinaca i ratnih sastava kojima su pripadali, ali i teških stradanja i rasula.
photoFOTOGALERIJA