Министарство одбране Републике Србије
 
09.11.2017.

Одржан динамички приказ дела пројекта "1500+"



Динамичком приказу дела пројекта "1500+" и тестирању новог стрељачког наоружања, заштитне балистичке опреме и других средстава из производног програма предузећа одбрамбене индустрије Србије, на полигону „Никинци“, данас су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима. 
 
Министар Вулин подсетио је да се по наређењу врховног команданта Војске Републике Србије, председника Александра Вучића, пројекат "1500" наставља пројектом "1500+".
 
- То је наш начин да покажемо да ћемо армију и даље унапређивати, да ће сваки наш војник бити опремљен у складу са највишим светским стандардима и да ће моћи да се носи са сваком опасности и сваким изазовом који може пред њега бити постављен. Ми смо вам данас показали нову генерацију стрељачког наоружања али и нову балистичку заштиту и опрему, приказали смо вам и нова возила, нову оптику и показали смо вам, што је најважније, све оно што је продукт наше памети и нашег знања. Ово су осмислили и урадили, у највећој могућој мери, наши конструктори и инжењери, наша одбрамбена индустрија Србије - рекао је министар одбране и додао да нема много земаља у свету које могу да се похвале да раде тако широку палету производа намењених војсци.
 
- Наша Војска, захваљујући оваквој политици и оваквом опремању, моћи ће да се носи са било којим изазовом који се пред њу постави, наш војник ће бити заштићен, биће му свакако повећана и ефикасност баш као и наших јединица, а биће омогућено нашим старешинама да на бољи и безбеднији начин командују. Биће омогућено да наша армија заиста може да се поноси оним што смо данас овде приказали.  Најзначајнији светски часописи у овој области су говорили и писали о приказу наше "Слободе 2017", посебно обраћајући пажњу на модуларну пушку, продукт наше памети и нашег знања а поштовану и цењену свуда у свету, баш као што је и наша Војска - рекао је министар Александар Вулин.
 
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да се у Војсци Србије пажљиво прати све што се догађа на савременом бојишту, у складу са наглим и брзим развојем савремених средстава наоружања и војне опреме.
 
- Најважније од свега је да наш војник на бојишту буде добро заштићен и да његови витални делови тела буду заштићени а средства која сте данас видели пружају највећи могући степен заштите нашем војнику који је најмање једнак са степеном заштите сваког војника много савременијих и развијенијих земаља. Такође, са средствима и опремом којом располаже војник, он може лако и брзо да уочи опасност што је веома важно а исто тако и да брзо на њу реагује. Видели сте ефикасност дејства из стрељачког наоружања, са борбеног оклопног возила, а сматрам најважнијим то што смо данас могли да уочимо да смо успели, упркос свим тешкоћама, да сачувамо капацитете наше одбрамбене индустрије и да способност нашег војника, а самим тим и наше војске, не зависи од других, односно од увоза већ да ми развијамо оно што нам треба - рекао је генерал Диковић.
 
В.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић  подсетио је да пројекат "1500+" представља наставак опремања елитних јединица Војске Србије најсавременијим наоружањем и војном опремом, претходно започет кроз реализацију пројекта "1500".

- Приказаним наоружањем значајно ће се повећати способности, пре свега, пешадијских и специјалних јединица Војске Србије  и то је један од наших приоритета и он се одвија у склопу знатно ширег пројекта развоја и повећања способности наоружања Војске Србије који је започео пре две године и предвиђа да се 90 система новог и модернизованог наоружања муниције и вођених ракета али и осталог уведе у Војску Србије и да се њене способности доведу на задати ниво - рекао је Милорадовић.
 
Пројекат "1500+" обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности, која обухвата модуларне аутоматске пушке М17  6,5 x 39 мм / 7,62x39 мм, снајперске пушке репетирке М07 и полуаутоматске М91 / 16, далекометне снајперске пушке 12,7 мм М12 и тактичке пиштоље Е3 9мм ПАРА -  што су све производи "Застава оружја а.д." Крагујевац и РБГР 40мм, који производи ППТ Наменска.
 
Опрему чини и нова генерација муниције 6,5 x 39 мм ГРЕНДЕЛ и 7,62 x 54Р, као и нова генерација нишанских система за аутоматске пушке (оптички и рефлексни нишан) и оптоелектронски видео нишан као и осматрачко- нишанских монокулара и бинокулара за ноћна дејства.
 
Средства којима се јединице Војске Србије опремају у оквиру пројекта "1500+" су и  савремени комплет заштитне балистичке и тактичке опреме, наоружана даљински управљана безпосадна платформа "Милош",  нова генерација осматрачких оптоелектронских система "МИП-1" као и оклопна борбена возила "Лазар- 3".
 
 Осим наведеног, пројекат "1500+" обухвата и сет комуникационо-информатичке опреме са одговарајућим софтверима командно-информационог система, извиђачке беспилотне ваздухопловне платформе "Врабац" и КВАДКОПТЕР и нова неборбена возила ЗАСТАВА НТВ.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.11.2017
mp4 (206,87 MB)
Изјава министра Вулина
09.11.2017
mp4 (208,53 MB)
Изјава генерала Диковића
09.11.2017
mp4 (227,52 MB)
Изјава помоћника министра за материјалне ресурсе Милорадовића
09.11.2017
mp4 (193,75 MB)
Приказ