Министарство одбране Републике Србије
 
04.10.2017.

Почела летно-тактичка вежба БАРС 2017



Пилоти Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и пилоти Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације  почели су трећу по реду заједничку летно-тактичку вежбу БАРС 2017. Ове године БАРС се одржава на аеродрому „Липецк-2“ у истоименом граду, око 500 километара југоисточно од Москве.
 
Планирано је да пилоти авиона МиГ-29 и хеликоптера Ми-8 и Ми-17 од 2. до 8. октобра у мешовитим посадама спроведу низ летачких активности са темом – „Припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака уништавања паравојних формација и спровођење акција трагања и спасавања.“
 
Групу од 17 пилота Војске Србије коју предводи командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Жељко Билић у Липецку је дочекао генерал Јуриј Александрович Сушков, начелник Државног центра за обуку летачког састава и летна испитивања. Сушков је пожелео добродошлицу колегама из Србије високо оценивши досадашњу сарадњу између два ваздухопловства и свеукупне односе две земље.
 
У зависности од метеоролошких услова током наредна четири дана руски и српски пилоти  размењиваће искуства и знања у области борбене употребе летелица које се налазе у наоружању обе војске. У вежби учествује девет авиона МиГ-29  и то у верзијама УБ, СМТ и УБМ, као и 11 хеликоптера Ми-8 у модификацијама МТ, МТВ-5 и АМТШ. Поред летачког састава на овогодишњем БАРС-у учествује и група „Спецназ“ из састава Ваздушно-десантне војске ОС Руске Федерације.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА