Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.10.2017.

Počela letno-taktička vežba BARS 2017Piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije  počeli su treću po redu zajedničku letno-taktičku vežbu BARS 2017. Ove godine BARS se održava na aerodromu „Lipeck-2“ u istoimenom gradu, oko 500 kilometara jugoistočno od Moskve.
 
Planirano je da piloti aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8 i Mi-17 od 2. do 8. oktobra u mešovitim posadama sprovedu niz letačkih aktivnosti sa temom – „Priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka uništavanja paravojnih formacija i sprovođenje akcija traganja i spasavanja.“
 
Grupu od 17 pilota Vojske Srbije koju predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić u Lipecku je dočekao general Jurij Aleksandrovič Suškov, načelnik Državnog centra za obuku letačkog sastava i letna ispitivanja. Suškov je poželeo dobrodošlicu kolegama iz Srbije visoko ocenivši dosadašnju saradnju između dva vazduhoplovstva i sveukupne odnose dve zemlje.
 
U zavisnosti od meteoroloških uslova tokom naredna četiri dana ruski i srpski piloti  razmenjivaće iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe letelica koje se nalaze u naoružanju obe vojske. U vežbi učestvuje devet aviona MiG-29  i to u verzijama UB, SMT i UBM, kao i 11 helikoptera Mi-8 u modifikacijama MT, MTV-5 i AMTŠ. Pored letačkog sastava na ovogodišnjem BARS-u učestvuje i grupa „Specnaz“ iz sastava Vazdušno-desantne vojske OS Ruske Federacije.
 
photoFOTOGALERIJA