Министарство одбране Републике Србије
 
28.09.2017.

Саопштење



Поводом лажи које је изнео Војни синдикат Србије, а због тачног и истинитог информисања јавности истичемо да Закон о Војсци није донет нити усвојен по хитном поступку. Као и до сада, закони се усаглашавају у систему одбране, а онда се стављају на јавну расправу. Такве тврдње представљају обмањивање јавности које захтева дисциплинску ако не и кривичну одговорност њихових креатора.

Надлежни органи система одбране су припремили измене и допуне Закона о Војсци које су послате организационим јединицама Војске Србије и Министарства одбране да се изјасне, доставе предлоге, сугестије и мишљења. Након коначног усаглашавања унутар система одбране, предлог Измена и допуна Закона о Војсци биће послат на јавну расправу, а затим и Влади на одобрење и на крају би требало да буде усвојен у редовној скупштинској процедури. Таква процедура је прописана важећим законима и увек је примењивана у Министарству одбране и Војсци Србије.

Када је реч о побољшању материјалног положаја припадника Војске Србије истичемо да је то један од најважнијих приоритета руководства Министарства одбране и да је у том смислу председник Војног синдиката Србије позван на састанак ради разговора о законским могућностима за склапање колективног уговора.

Врховни командант и Министарство одбране раде на побољшању материјалног положаја припадника Војске проналажењем различитих могућности и иницијатива на републичком нивоу и у разговору са представницима локалне самоуправе.