Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2017.

Научна интеграција развојних пројеката система одбране




Министар одбране Зоран Ђорђевић покренуо је иницијативу за обједињавање свих научноистраживачких капацитета у корист бржег и квалитетнијег рада на развојним пројектима Министарства одбране.

Имајући у виду чињеницу да је јачање Одбрамбене индустрије Србије допринело низу нових научноистраживачких пројеката, министар Ђорђевић је изнео реалну потребу за проналажењем правог модалитета којим би се у развојне пројекте, поред инжењерског кадра Војнотехничког института, што хитније укључио и научно-наставни кадар Војне академије, али и кадети са одговарајућих смерова, као и студенти техничких факултета других универзитета.

Идеја је да теме и научне недоумице које би могле да допринесу развоју кључних пројеката одбрамбене индустрије, буду доступне онима који својим стручним и научним радом могу да допринесу њиховом решавању.

Реч је, истакао је Ђорђевић, о суштинској научној интеграцији не само Војнотехничког института и Војне академије, већ и целокупних научно-техничких потенцијала друштва који могу допринети постојећим и будућим развојним пројектима Министарства одбране и одбрамбене индустрије. На тај начин студенти основних, мастер и докторских студија Универзитета одбране, али и техничких факултета на другим универзитетима, могли би да бирају оригиналне теме за своје завршне радове, којима би истовремено доприносили решавању конкретних пројектних проблема.