Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2017.

Naučna integracija razvojnih projekata sistema odbrane




Ministar odbrane Zoran Đorđević pokrenuo je inicijativu za objedinjavanje svih naučnoistraživačkih kapaciteta u korist bržeg i kvalitetnijeg rada na razvojnim projektima Ministarstva odbrane.

Imajući u vidu činjenicu da je jačanje Odbrambene industrije Srbije doprinelo nizu novih naučnoistraživačkih projekata, ministar Đorđević je izneo realnu potrebu za pronalaženjem pravog modaliteta kojim bi se u razvojne projekte, pored inženjerskog kadra Vojnotehničkog instituta, što hitnije uključio i naučno-nastavni kadar Vojne akademije, ali i kadeti sa odgovarajućih smerova, kao i studenti tehničkih fakulteta drugih univerziteta.

Ideja je da teme i naučne nedoumice koje bi mogle da doprinesu razvoju ključnih projekata odbrambene industrije, budu dostupne onima koji svojim stručnim i naučnim radom mogu da doprinesu njihovom rešavanju.

Reč je, istakao je Đorđević, o suštinskoj naučnoj integraciji ne samo Vojnotehničkog instituta i Vojne akademije, već i celokupnih naučno-tehničkih potencijala društva koji mogu doprineti postojećim i budućim razvojnim projektima Ministarstva odbrane i odbrambene industrije. Na taj način studenti osnovnih, master i doktorskih studija Univerziteta odbrane, ali i tehničkih fakulteta na drugim univerzitetima, mogli bi da biraju originalne teme za svoje završne radove, kojima bi istovremeno doprinosili rešavanju konkretnih projektnih problema.