Министарство одбране Републике Србије
 
09.06.2017.

Министар одбране са кинеским амбасадором



Министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са амбасадором Народне Републике Кине Ли Манчангом о могућностима за даље унапређење сарадње две земље у области одбране.

Министар одбране са кинеским амбасадором

Сарадња Србије и Кине у духу стратешког партнерства и вишедеценијски пријатељски односи подстрек су за јачање веза у различитим областима одбрамбене сарадње, сагласили су се Ђорђевић и Манчанг. Они су оценили да војно-економска и научно-техничка сарадња представљају кључне сегменте у којима је могуће градити посебне везе, како између два министарства, тако и када је реч о кинеским и домаћим компанијама и институтима.

Министар одбране истакао је да Србија жели заједничке пројекте у различитим облицима истраживања, развоја и производње наоружања и војне опреме, уз евентуалне кинеске инвестиције, па и формирање заједничких компанија.



„Наш највиши интерес је привредни развој Србије. У сарадњи са Кином видимо прилику за оснаживање капацитета наше одбрамбене индустрије, која бележи стални раст извоза“, рекао је Ђорђевић.

Кинески амбасадор је нагласио значај високог степена разумевања и узајамне подршке по низу питања од виталног интереса за Србију и Кину.  Манчанг је нагласио да је Кина истински опредељена за продубљивање односа у области одбране и да је потврда тога посета више кинеских компанија српском Министарству одбране у претходном периоду, као и континуирани сусрети државника две земље на највишем нивоу.

У овом тренутку у Србији борави висока делегација НОА Кине која се упознаје са капацитетима нашег система одбране. Циљ посете јесте проширење сарадње у областима од заједничког интереса.
photoФОТОГАЛЕРИЈА