Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.06.2017.

Ministar odbrane sa kineskim ambasadorom



Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa ambasadorom Narodne Republike Kine Li Mančangom o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti odbrane.

Ministar odbrane sa kineskim ambasadorom

Saradnja Srbije i Kine u duhu strateškog partnerstva i višedecenijski prijateljski odnosi podstrek su za jačanje veza u različitim oblastima odbrambene saradnje, saglasili su se Đorđević i Mančang. Oni su ocenili da vojno-ekonomska i naučno-tehnička saradnja predstavljaju ključne segmente u kojima je moguće graditi posebne veze, kako između dva ministarstva, tako i kada je reč o kineskim i domaćim kompanijama i institutima.

Ministar odbrane istakao je da Srbija želi zajedničke projekte u različitim oblicima istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme, uz eventualne kineske investicije, pa i formiranje zajedničkih kompanija.



„Naš najviši interes je privredni razvoj Srbije. U saradnji sa Kinom vidimo priliku za osnaživanje kapaciteta naše odbrambene industrije, koja beleži stalni rast izvoza“, rekao je Đorđević.

Kineski ambasador je naglasio značaj visokog stepena razumevanja i uzajamne podrške po nizu pitanja od vitalnog interesa za Srbiju i Kinu.  Mančang je naglasio da je Kina istinski opredeljena za produbljivanje odnosa u oblasti odbrane i da je potvrda toga poseta više kineskih kompanija srpskom Ministarstvu odbrane u prethodnom periodu, kao i kontinuirani susreti državnika dve zemlje na najvišem nivou.

U ovom trenutku u Srbiji boravi visoka delegacija NOA Kine koja se upoznaje sa kapacitetima našeg sistema odbrane. Cilj posete jeste proširenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.
photoFOTOGALERIJA