Министарство одбране Републике Србије
 
24.04.2017.

Курс "Заштита цивила у мировним операцијама"



У Центру за мировне операције Војске Србије данас је започео међународни петодневни курс „Заштита цивила у мировним операцијама“.
 
Циљ курса је оспособљавање слушалаца за разумевање концепта заштите цивила у мировним операцијама Уједињених нација, у складу са мандатом мисије и правилима ангажовања на оперативном нивоу.
 
Курс је свечано отворио заступник начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић, који је полазницима, међу којима је 12 припадника Министарства одбране и Војске Србије, два припадника МУП-а и по један из оружаних снаге Мађарске и Народне Републике Кине, пожелео успешан рад и укратко представио Центар.
 
– Војска Србије организовањем оваквих курсева жели да утиче на подизање свести о потреби заштита цивила приликом ангажовања јединица у мировним операцијама и у том смислу је ова активност веома значајна – истакао је пуковник Дејановић.
 
Да на сваког погинулог војника у зони операције живот губи и готово десет цивила, потврдио је директор курса потпуковник Горан Топаловић, који је позвао полазнике курса да искористе прилику, буду активни и значајно унапреде своја знања из ове области.
 
На курсу су ангажовани инструктори из Центра за мировне операције као и предавачи из партнерских центара за обуку за учешће у мировним операцијама из Босне и Херцеговине, Мађарске и Аустрије као и представници УН са искуством у раду на заштити људских права.
 
Курс „Заштита цивила у мировним операцијама“ је други који пролази процес сертификације Уједињених нација, па ће му присуствовати и евалуатор из Интегрисане службе за обуку те организације. Курс за штабне официре Центра за мировне операције већ је сертификован у новембру 2015 године.