Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.04.2017.

Kurs "Zaštita civila u mirovnim operacijama"



U Centru za mirovne operacije Vojske Srbije danas je započeo međunarodni petodnevni kurs „Zaštita civila u mirovnim operacijama“.
 
Cilj kursa je osposobljavanje slušalaca za razumevanje koncepta zaštite civila u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, u skladu sa mandatom misije i pravilima angažovanja na operativnom nivou.
 
Kurs je svečano otvorio zastupnik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović, koji je polaznicima, među kojima je 12 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dva pripadnika MUP-a i po jedan iz oružanih snage Mađarske i Narodne Republike Kine, poželeo uspešan rad i ukratko predstavio Centar.
 
– Vojska Srbije organizovanjem ovakvih kurseva želi da utiče na podizanje svesti o potrebi zaštita civila prilikom angažovanja jedinica u mirovnim operacijama i u tom smislu je ova aktivnost veoma značajna – istakao je pukovnik Dejanović.
 
Da na svakog poginulog vojnika u zoni operacije život gubi i gotovo deset civila, potvrdio je direktor kursa potpukovnik Goran Topalović, koji je pozvao polaznike kursa da iskoriste priliku, budu aktivni i značajno unaprede svoja znanja iz ove oblasti.
 
Na kursu su angažovani instruktori iz Centra za mirovne operacije kao i predavači iz partnerskih centara za obuku za učešće u mirovnim operacijama iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Austrije kao i predstavnici UN sa iskustvom u radu na zaštiti ljudskih prava.
 
Kurs „Zaštita civila u mirovnim operacijama“ je drugi koji prolazi proces sertifikacije Ujedinjenih nacija, pa će mu prisustvovati i evaluator iz Integrisane službe za obuku te organizacije. Kurs za štabne oficire Centra za mirovne operacije već je sertifikovan u novembru 2015 godine.