Министарство одбране Републике Србије
 
09.02.2017.

Предавање кинеског амбасадора у Војној академији



Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Манчанг одржао је данас у Војној академији предавање на тему "Актуелно стање односа НР Кине и Републике Србије и перспективе даљег унапређења међусобних односа".

Предавање је организовано за полазнике Високих студија безбедности и одбране, као и за полазнике Генералштабног и Командно-штабног усавршавања. Током излагања, амбасадор је говорио о величини и значају Кине као најмногољудније државе која по много чему даје обележје савременом свету.



- Кина је направила велики искорак у економском расту, и њена искуства драгоцена су за све земље света. Све то постигнуто је захваљујући јединству народа и спосоности да се цивилизацијске вредности из кинеске традиције на мудар начин комбинују са начелима социјализма, истакао је амбасадор Манчанг.

Као дипломата са великим искуством, који одлично  познаје прилике на Балкану, Манчанг је нагласио да је много научио у Београду и Србији, а део захвалности за топао пријем у Београду покушао је да искаже својим преданим радом на унапређењу дипломатских односа две земље.

На крају предавања, кинески амбасадор је истакао да се међусобни односи Кине и Србије темеље на принципима мирољубиве коегзистенције свих земаља света, као спољнополитичким принципима које заговарају обе државе. То је према његовим речима најефикаснија спољна политика која ће у будућности довести до знатног развоја потенцијала за међусобну сарадњу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА