Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.02.2017.

Predavanje kineskog ambasadora u Vojnoj akademiji



Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang održao je danas u Vojnoj akademiji predavanje na temu "Aktuelno stanje odnosa NR Kine i Republike Srbije i perspektive daljeg unapređenja međusobnih odnosa".

Predavanje je organizovano za polaznike Visokih studija bezbednosti i odbrane, kao i za polaznike Generalštabnog i Komandno-štabnog usavršavanja. Tokom izlaganja, ambasador je govorio o veličini i značaju Kine kao najmnogoljudnije države koja po mnogo čemu daje obeležje savremenom svetu.



- Kina je napravila veliki iskorak u ekonomskom rastu, i njena iskustva dragocena su za sve zemlje sveta. Sve to postignuto je zahvaljujući jedinstvu naroda i sposonosti da se civilizacijske vrednosti iz kineske tradicije na mudar način kombinuju sa načelima socijalizma, istakao je ambasador Mančang.

Kao diplomata sa velikim iskustvom, koji odlično  poznaje prilike na Balkanu, Mančang je naglasio da je mnogo naučio u Beogradu i Srbiji, a deo zahvalnosti za topao prijem u Beogradu pokušao je da iskaže svojim predanim radom na unapređenju diplomatskih odnosa dve zemlje.

Na kraju predavanja, kineski ambasador je istakao da se međusobni odnosi Kine i Srbije temelje na principima miroljubive koegzistencije svih zemalja sveta, kao spoljnopolitičkim principima koje zagovaraju obe države. To je prema njegovim rečima najefikasnija spoljna politika koja će u budućnosti dovesti do znatnog razvoja potencijala za međusobnu saradnju.
 
photoFOTOGALERIJA