Министарство одбране Републике Србије
 
06.02.2017.

Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива



Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива, 5. фебруар, данас је свечано обележен у Касарни Бањица 2 у Београду. 


Честитајући празник припадницима две институције, државни секретар Ненад Нерић истакао је да развој научноистраживачке делатности представља суштину одрживог развоја и напретка и чини неизоставни елемент промишљања државне политике модерног доба. 

– Својим истраживањима у области војне организације, менаџмента, организационих наука, образовања, војне психологије и историје, као и архивистичком делатношћу на очувању историјске грађе, Институт за стратегијска истраживања даје печат јачању одбрамбених капацитета Републике Србије - рекао је Нерић и додао да је разграната и плодотворна научна сарадња са домаћим и страним партнерима, учинила да, не само Институт за стратегијска истраживања, већ и цео систем одбране, буде цењен партнер на међународном плану.

Нерић је подсетио да се визија развоја научноистраживачке делатности у Министарству одбране и Војсци Србије темељи на важним принципима који су дефинисани стратегијским документима и ту споменуо препознавање науке као стратешке вредности за развој система одбране, одговорност истраживача за достизање и одржавање стандарда као и праћење и примену савремених метода и развој и унапређење научноистраживачке сарадње са академских институцијама у земљи и иностранству. 

Говорећи о најзначајнијим резултатима у претходном периоду, директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић, поменула је низ значајних интердисциплинарних пројеката, који су завршени или је њихова реализација у току, међу којима су „Асиметричне форме угрожавања безбедности“, „Активна резерва“, као и пројекат „Родни аспект војне професије“.

– Током године за нама, са сарадницима смо организовали четири веома посећене, по општој оцени, успешне конференције, са високим званицама и компетентним гостима, са којих смо штампали зборнике са научним радовима, а важно је споменути и низ индивидуалних издања наших истраживача и анализа за потребе доносилаца одлука у систему - рекла је др Јованка Шарановић и додала да у најзначајније моменте који следе треба уврстити организационе промене након којих ће Институт бити део Универзитета одбране, али и активности припреме за процес реакредитације.


Директорка Института за стратегијска истраживања је говорила и о најзначајнијим резултатима Војног архива, који је прошле године обележио 140 година постојања, и том приликом, између осталог споменула низ партнерских пројеката и обнову рада дигиталне читаонице, а напоменула је да је у пројекту пописа војних жртава Првог светског рата до сада пописано 250 хиљада имена. 

Поводом Дана Института за стратегијска истраживања и Војног архива, др Јованка Шарановић и помоћник директора Војног архива, потпуковник Душко Милојевић, због успешне сарадње, уручили су захвалнице научној сарадници др Јасминки Симић, као и представницима Института за међународну политику и привреду, Историјског архива града Пожаревца и Међуопштинског историјског архива у Чачку. 

Свечаности су присуствовали  и начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Душан Стојановић, бригадни генерал Предраг Бандић, капетан бојног брода Милан Коњиковац, као и колеге, пријатељи и представници академске јавности.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.02.2017
mp4 (67,91 MB)
Свечаност