Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.02.2017.

Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva



Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva, 5. februar, danas je svečano obeležen u Kasarni Banjica 2 u Beogradu. 


Čestitajući praznik pripadnicima dve institucije, državni sekretar Nenad Nerić istakao je da razvoj naučnoistraživačke delatnosti predstavlja suštinu održivog razvoja i napretka i čini neizostavni element promišljanja državne politike modernog doba. 

– Svojim istraživanjima u oblasti vojne organizacije, menadžmenta, organizacionih nauka, obrazovanja, vojne psihologije i istorije, kao i arhivističkom delatnošću na očuvanju istorijske građe, Institut za strategijska istraživanja daje pečat jačanju odbrambenih kapaciteta Republike Srbije - rekao je Nerić i dodao da je razgranata i plodotvorna naučna saradnja sa domaćim i stranim partnerima, učinila da, ne samo Institut za strategijska istraživanja, već i ceo sistem odbrane, bude cenjen partner na međunarodnom planu.

Nerić je podsetio da se vizija razvoja naučnoistraživačke delatnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije temelji na važnim principima koji su definisani strategijskim dokumentima i tu spomenuo prepoznavanje nauke kao strateške vrednosti za razvoj sistema odbrane, odgovornost istraživača za dostizanje i održavanje standarda kao i praćenje i primenu savremenih metoda i razvoj i unapređenje naučnoistraživačke saradnje sa akademskih institucijama u zemlji i inostranstvu. 

Govoreći o najznačajnijim rezultatima u prethodnom periodu, direktorka Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanka Šaranović, pomenula je niz značajnih interdisciplinarnih projekata, koji su završeni ili je njihova realizacija u toku, među kojima su „Asimetrične forme ugrožavanja bezbednosti“, „Aktivna rezerva“, kao i projekat „Rodni aspekt vojne profesije“.

– Tokom godine za nama, sa saradnicima smo organizovali četiri veoma posećene, po opštoj oceni, uspešne konferencije, sa visokim zvanicama i kompetentnim gostima, sa kojih smo štampali zbornike sa naučnim radovima, a važno je spomenuti i niz individualnih izdanja naših istraživača i analiza za potrebe donosilaca odluka u sistemu - rekla je dr Jovanka Šaranović i dodala da u najznačajnije momente koji slede treba uvrstiti organizacione promene nakon kojih će Institut biti deo Univerziteta odbrane, ali i aktivnosti pripreme za proces reakreditacije.


Direktorka Instituta za strategijska istraživanja je govorila i o najznačajnijim rezultatima Vojnog arhiva, koji je prošle godine obeležio 140 godina postojanja, i tom prilikom, između ostalog spomenula niz partnerskih projekata i obnovu rada digitalne čitaonice, a napomenula je da je u projektu popisa vojnih žrtava Prvog svetskog rata do sada popisano 250 hiljada imena. 

Povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva, dr Jovanka Šaranović i pomoćnik direktora Vojnog arhiva, potpukovnik Duško Milojević, zbog uspešne saradnje, uručili su zahvalnice naučnoj saradnici dr Jasminki Simić, kao i predstavnicima Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Istorijskog arhiva grada Požarevca i Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku. 

Svečanosti su prisustvovali  i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije general-major Dušan Stojanović, brigadni general Predrag Bandić, kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, kao i kolege, prijatelji i predstavnici akademske javnosti.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.02.2017
mp4 (67,91 MB)
Svečanost