Министарство одбране Републике Србије
 
02.11.2016

Учесници вежбе Словенско братство стигли у СрбијуПрипадници оружаних снага  Руске Федерације и Републике Белорусије, учесници мултинационалне вежбе „Словенско братство 2016“, слетели су данас на аеродром Батајница где их је дочекао командант Специјалне бригaде Војске Србије бригадни генерал Зоран Величковић, официр за планирање вежбе.
 
Учесници вежбе Словенско братство стигли у СрбијуНа тактичкој вежби, која ће се одржати од 3. до 9. новембра на аеродромима и полигонима Војске Србије, учествује 212 припадника Ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације, 56 припадника Оружаних снага Републике Белорусије и 450 припадника Војске Србије.
 
Пожелевши добродошлицу учесницима вежбе, генерал Величковић је истакао да је реч о традиционалној вежби која се, у оквиру међународне војне сарадње, изводи по трећи пут са оружаним снагама Руске Федерације, а други са колегама из Републике Белорусије.
 
Циљ вежбе је унапређење и подизање оперативних способности, пре свега, у противтерористичким дејствима заједно са припадницима руских и белоруских оружаних снага – нагласио је генерал Величковић додајући да ће заједничка увежбавања припадника Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације и Републике Белорусије бити одржана од 3. до 6. новембра на аутоматизованом стрелишту „Орешац“, интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“, аеродромима „Ковин“ и „Батајница“, а сама вежба биће изведена од 7. до 9. новембра на „Пасуљанским ливадама“.
 
Учесници вежбе Словенско братство стигли у СрбијуПрема речима заменика начелника Штаба ваздушно-десантних снага Оружаних снага Руске Федерације генерал-мајора Олега Олеговича Пољгујева, једна од најбољих јединица специјалних снага руских ваздушно-десантних снага реализовала је пребацивање снага у Републику Србију, где ће у наредним данима показати како се успешно дејствује против потенцијалних непријатеља.
 
Доказаћемо да су ваздушно-десантне снаге Русије способне да за одређено време испуне задатке са оценом одлично – нагласио је генерал Пољгујев.
 
Први заменик начелника Штаба Команде за специјалне операције оружаних снага Белорусије пуковник Олег Иванович Пејчевски изразио је захвалност српским и руским колегама који су омогућили белоруској војсци да учествује у овој вежби, наглашавајући да су јединице белоруских ваздушно-десанатних снага способне да изведу све задатке са највишом оценом.
 
Учесници вежбе Словенско братство стигли у СрбијуТоком вежбе, којом руководи заменик команданта Специјалне бригаде пуковник Мирољуб Чупић, биће приказано извршење падобранског и хеликоптерског десанта, десантирање борбених оклопних возила, обезбеђење десантне просторије, извршење марша, поседање линије блокаде, извршење напада на терористичку базу, извиђање побуњеничких положаја употребом беспилотних летелица, артиљеријска припрема напада, ваздухопловна ватрена подршка напада, санитетска евакуација, дејство на отето возило и уништење експлозивне направе.
 
У Србију су данас допутовали и чланови Ансамбла ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације који ће заједно са Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички“, одржати заједничке концерте у Нишу - 6. новембра са почетком у 19 часова за припаднике Војске и грађанство, и у Панчеву 13. новембра за учеснике вежбе. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.11.2016
mp4 (39,93 MB)
Долазак
02.11.2016
mp4 (28,34 MB)
Бригадни генерал Зоран Величковић
02.11.2016
mp4 (24,03 MB)
Генерал-мајор Олег Олегович Пољгујев
02.11.2016
mp4 (28,98 MB)
Пуковник Олег Иванович Пејчевски