Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.04.2016.

Додељене награде за најбоље научне радове у систему одбране



Додељене награде за најбоље научне радове у систему одбранеГодишња награда за научноистраживачки пројекат и докторску дисертацију у Министарству одбране и Војсци Србије уручена је данас у Дому Војске Србије. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, в.д. помоћника министра одбране Радмила Јагодић и Милош Јанковић, представници Министарства одбране и Војске Србије.

Комисија за избор предлога радова за додељивање годишње награде изабрала је за најбољи научноистраживачки пројекат „Могућност модификације класичних радара увођењем компресије импулса“ руководиоца пројекта пуковника проф. др Миленка Андрића из Војне академије, а за најбољу докторску дисертацију „Одређивање карактеристика оптичких филтера са микро-прстенастим резонатором методом коначних елемената“ аутора потпуковника др Бојана Милановића, такође из Војне академије.

Додељене награде за најбоље научне радове у систему одбранеПуковнику Андрићу и потпуковнику Милановићу награде је уручио државни секретар Нерић који је рекао да научноистраживачка делатност у систему одбране представља један од главних чинилаца и покретача развоја и јачања система одбране, али и унапређења и развоја нивоа знања друштва у целини.

- Систем одбране схвата улогу науке у процесу развоја одбрамбених способности, као и потребу да се најистакнутији појединци у тој делатности стимулишу за допринос који дају. У прошлој години учињени су значајни кораци у афирмацији науке у систему одбране, а директан резултат научноистраживачког рада је пројектовање модерног наоружања и војне опреме, као и њихова производња, навео је Нерић.

Додељене награде за најбоље научне радове у систему одбранеОн је поручио да визија развоја система одбране Србије значајним делом почива на организованој научноистраживачкој делатности и ефикасним резултатима развојног рада научноистраживачког кадра.

- Нема опстанка без развоја, а развоја нема без научноистраживачког рада. Будућност је у науци, закључио је државни секретар.

За доделу Годишње награде за 2015. годину пријављена су четири научно-истраживачкa пројекта, десет докторских дисертација и два магистарска рада.

На свечаности је уприличена и изложба посвећена презентацији резултата рада наших научно-истраживачких установа.