Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.04.2016.

Dodeljene nagrade za najbolje naučne radove u sistemu odbrane



Dodeljene nagrade za najbolje naučne radove u sistemu odbraneGodišnja nagrada za naučnoistraživački projekat i doktorsku disertaciju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije uručena je danas u Domu Vojske Srbije. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, v.d. pomoćnika ministra odbrane Radmila Jagodić i Miloš Janković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Komisija za izbor predloga radova za dodeljivanje godišnje nagrade izabrala je za najbolji naučnoistraživački projekat „Mogućnost modifikacije klasičnih radara uvođenjem kompresije impulsa“ rukovodioca projekta pukovnika prof. dr Milenka Andrića iz Vojne akademije, a za najbolju doktorsku disertaciju „Određivanje karakteristika optičkih filtera sa mikro-prstenastim rezonatorom metodom konačnih elemenata“ autora potpukovnika dr Bojana Milanovića, takođe iz Vojne akademije.

Dodeljene nagrade za najbolje naučne radove u sistemu odbranePukovniku Andriću i potpukovniku Milanoviću nagrade je uručio državni sekretar Nerić koji je rekao da naučnoistraživačka delatnost u sistemu odbrane predstavlja jedan od glavnih činilaca i pokretača razvoja i jačanja sistema odbrane, ali i unapređenja i razvoja nivoa znanja društva u celini.

- Sistem odbrane shvata ulogu nauke u procesu razvoja odbrambenih sposobnosti, kao i potrebu da se najistaknutiji pojedinci u toj delatnosti stimulišu za doprinos koji daju. U prošloj godini učinjeni su značajni koraci u afirmaciji nauke u sistemu odbrane, a direktan rezultat naučnoistraživačkog rada je projektovanje modernog naoružanja i vojne opreme, kao i njihova proizvodnja, naveo je Nerić.

Dodeljene nagrade za najbolje naučne radove u sistemu odbraneOn je poručio da vizija razvoja sistema odbrane Srbije značajnim delom počiva na organizovanoj naučnoistraživačkoj delatnosti i efikasnim rezultatima razvojnog rada naučnoistraživačkog kadra.

- Nema opstanka bez razvoja, a razvoja nema bez naučnoistraživačkog rada. Budućnost je u nauci, zaključio je državni sekretar.

Za dodelu Godišnje nagrade za 2015. godinu prijavljena su četiri naučno-istraživačka projekta, deset doktorskih disertacija i dva magistarska rada.

Na svečanosti je upriličena i izložba posvećena prezentaciji rezultata rada naših naučno-istraživačkih ustanova.