Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.05.2014.

Састанак министра одбране са амбасадором Немачке




Министар одбране Републике Србије Братислав Гашић разговарао је данас са амбасадором Савезне Републике Немачке у Београду Хајнцом Вилхелмом.

Министар Гашић упознао је немачког амбасадора са приоритетима нове Владе Републике Србије.

На састанку је закључено да је сарадња Србије и Немачке у области одбране развијена, као и да постоји простор за њено унапређење. Тежишне области су војнообразовна и војномедицинска сарадња и припреме за учешће припадника оружаних снага у мултинационалним операцијама.

„Република Србија заинтересована је за заједничко учешће са припадницима оружаних снага Немачке у мисији Европске уније у Малију, што је један од приоритета Министарства одбране Србије у наредном периоду“, истакао је министар Гашић.

Министар Гашић и амбасадор Вилхелм разговарали су о приоритетима Министарства одбране у регионалној сарадњи, сарадњи Министарства одбране и Војске Србије у оквиру Програма Партнерство за мир, Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније, као и о ангажовању припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама.

Министар је захвалио на подршци Немачке европским интеграцијама наше земље, као и на веома коректној сарадњи са немачким контингентом у саставу КФОР.

Истакнут је значај усаглашавања и потписивања новог Споразума о сарадњи у области одбране, као и континуитета посета високог нивоа. Министар одбране упутио је позив за посету министарки одбране Немачке Урсули вон дер Лајен Републици Србији.