Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.04.2014.

Министар одбране обишао пољску болницу Војномедицинске академије



Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић, у пратњи државног секретара Зорана Ђорђевића, обишао је данас Лаку пољску болницу нивоа 2 која се налази у саставу Тренинг центра Сектора за школовање и научно-истраживачки рад Војномедицинске академије.

Пољска болница коју чини систем савремених климатизованих шатора опремљених модерном медицинском опремом специјално за ту намену постављена је у кругу касарне Бањица 2.

Министра Родића су дочекали начелник Управе за војно здравство бригадни генерал проф. др Зоран Поповић и начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Марјан Новаковић.

Неколико десетина лекара и медицинског особља, од којих велики број има искуства из мултинационалних операција, представио је министру Родићу систем рада Лаке пољске болнице коју је Војсци Србије донирала Војска Краљевине Норвешке. Први човек система одбране имао је прилику да се увери у капацитете које ова болница може ангажовати у рату, мултинационалним операцијама и случајевима природних катастрофа.

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Поповић нагласио је да су досадашња искуства која су наши лекари и медицинско особље стекли у мировним операцијама веома вредна. Он је подсетио да су припадници наше санитетске службе учествовали у мисији УН у Дарфуру у Чаду управо радећи у Лакој пољској болници нивоа 2 Војске Краљевине Норвешке. Знање лекара и опрема која је данас представљена министру одбране, како каже др Поповић, представља важан ресурс за Војску и државу.

Како је изјавио бригадни генерал Новаковић, начелник ВМА, пољска болница у року од неколико сати може бити стављена у функцију, а лекари и медицински техничари у потпуности су оспособљени да у њој обављају веома широк спектар прегледа и медицинких процедура које се иначе практикују само у већим стационарним болницама. Он је рекао да се у тој болници могу у теренским условима обављати анализе крви, вршити ренген дијагностика, хируршки захвати, а пацијенти могу бити подвргнути и интензивној нези.