Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.01.2014.

Потписан Протокол о сарадњи са Радио-телевизијом Србије



Министар одбране Небојша Родић и вршилац дужности генералног директора Радио-телевизије Србије Никола Мирков данас су у Медија центру „Одбрана“ потписали протокол о сарадњи те две институције. Реч је о документу који, уважавајући дугогодишњу плодотворну сарадњу система одбране и националне телевизије, дефинише међусобне односе у области медијског праћења активности Војске и Министарства. Протокол се посебно бави сарадњом везаном за снимање и емитовање емисије „Дозволите“ и активности које ће систем одбране спроводити током обележавања стогодишњице Првог светског рата.

Министар одбране Небојша Родић рекао је да Протокол служи за подсећање на претходна времена и обавеза за време у коме јесмо, али да ствара и добру пројекцију за оно што у будућности треба да буде и Војска Србије и РТС. Национална медијска кућа и Војска јесу, како је подвукао министар Родић, препознатљиви симболи српског народа.

Родић је захвалио Николи Миркову што је препознао потребу да се потпише нови документ о сарадњи Радио-телевизије Србије и Министарства одбране.

Никола Мирков, в.д. генералног директора РТС рекао је, после потписивања Протокола да Војска Србије данас представља чувара тековина које су угроженије него икад. Сећања на њену улогу су годинама, рекао је Мирков, била потискивана преувеличавањем значаја новије историје.

– Криза сећања изложена су данас у канонади кривотворених чињеница, надринаучних интерпретација и неретко злом намером према народу који Војска представља. Стога стогодишњица Великог рата позива нас да се суочимо најпре са сопственим заборавом и нехајем према сопственим прецима како гласовитим, тако и оним многим, анонимним – рекао је Мирков. Он је рекао да данас родољубље треба досегнути упознавењем себе, знањем своје историје, саосећањем, емпатијом, честитим радом, толеранцијом, трпељивошћу, солидарношћу... Никола Мирков изразио је наду да ће учинак сарадње надмашити намере и садржај документа који је потписан.

Потписивању Протокола, поред представника медија, присуствовали су и државни секретар у Минстарству одбране Зоран Ђорђевић, начелник Управе за односе са јавношћу МО пуковник Петар Бошковић, директор ТВ програма РТС Владан Чкркић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС Ненад Љ. Стефановић.