Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.11.2013.

Обележена годишњица битке на Кадињачи



Полагањем венаца на спомен комплексу „Кадињача“ данас је обележена 72. годишњица од битке на Кадињачи, у којој је 29. новембра 1941. године двеста седамдесет бораца Радничког батаљона, штитећи одступницу Врховног штаба, пружило отпор далеко надмоћнијем непријатељу и својим животима успорило офанзиву немачке војске.

Парастос изгинулим борцима служили су свештеници ужичке цркве, а пошту херојима Кадињаче полагањем венаца одали су испред Владе Србије министар саобраћаја Александар Антић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, делегације СУБНОР-а, града Ужица и потомака. Обележавању годишњице битке на Кадињачи присуствовао је и државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић.

- Данас се сећамо оних који су давне 1941. године, управо овде на брду Кадињача, свој живот ставили на олтар слободе и мира, бранећи у то време једину светлу тачку, прву слободну територију у поробљеној Европи, почетком Другог светског рата. Споменик пред којим се налазимо подигнут је у част управо онима који су тежећи да достигну идеал слободе и правде дали своје животе за те племените идеје и порука је предстојећим генерацијама да не забораве херојска дела својих предака у борби против фашизма – истакао је министар Антић, нагласивши да ће Влада Републике Србије и надаље неговати антифашистичке тековине.

Градоначелник Ужица Саша Милошевић подсетио је да је Кадињача место жртвовања у име идеала и вере и да се слобода као предуслов живота мора бранити.

- За војнике радничког батаљона био је то задатак који се мора извршити, без обзира на то што је непријатељ био десетоструко надбројнији и располагао најсавременијим наоуружањем. Њих неколико стотина учинило је надљудски подвиг пружавши отпор окупатору чије је руководство на Кадињачу послало више од три хиљаде војника. За то време врховни штаб и партизанска болница успели су да се евакуишу. Борци су били свесни да повратка са Кадињаче нема. Били су то обични људи и честити радници којима је рат наметнуо улоге које нису желели, али које су храбро и без двоумљења прихватили, због осећаја дужности према домовини. Због истог разлога морамо их се и ми сећати, јер само тако можемо бити достојни слободе плаћене стотинама људских живота – поручио је градоначелник Ужица.