Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
24.10.2013.

Министар Родић отворио конференцију о заштити критичне инфраструктуре



Министар одбране Небојша Родић отворио је данас међународну конференцију „Заштита националне критичне инфраструктуре – регионална перспектива“ у Привредној комори Београда.

Присутнима су се обратили и др Радомир Милашиновић, декан Факултета безбедности, др Јован Базић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Предраг Марић, помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП и др Тања Мишчевић, шеф преговарачког тима Републике Србије са Европском унијом.

Министар Родић је рекао да је критична инфраструктура део система чије је одржавање од виталног значаја за функционисање друштва.

- Наношење штете критичној инфраструктури, уништење или нарушавање природним катастрофама, тероризмом и организованим криминалом и други облици злонамерног поступања, могу имати катаклизмично негативан утицај на безбедност држава и благостање грађана. Тако један од основних циљева државе треба да буде смањење рањивости и повећање отпорности националне критичне инфраструктуре, истакао је министар одбране и додао да је Европа препознала ту врсту могућих изгледа претњи те је пре пет година донела Директиву о идентификацији и одређивању европских критичних инфраструктура и процени потребе за унапређењем њихове заштите.

- Верујем да ће ова конференција допринети не само размени до сада остварених теоријских и практичних искустава, него ће нужно допринети унапређењу сарадње и постојећег система заштите критичне националне инфраструктуре у Републици Србији, државама у суседству али и у оквиру Европске уније, рекао је министар Родић.

Тања Мишчевић говорила је о стратегији за заштиту критичне инфраструктуре.

- Она се налази у неколико преговарачких поглавља, почев од питања о унутрашњим пословима, ванредним ситуацијама али и о спољно-безбедносној, безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније. Тако посматрана стратегија постаје дневна активност, рекла је Мишчевић.

Милашиновић је нагласио да је сврха конференције сублимирање знања и стављање у функцију праксе и потребе људи и природе, као и да је неопходно састајати се и разговарати о тако важним темама.

Да је данашњи скуп од великог научног значаја, пре свега друштвеног, јер се разматра комплексна тема националне безбедности у контексту савремених ризика рекао је Јован Базић, а важност теме истакао је и Предраг Марић наводећи заинтересованост и велики број присутних.

Конференцију је организовао Факултет безбедности у Београду у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Привредном комором Београда, Институтом за корпоративну безбедност из Љубљане и Нафтном индустријом Србије.