Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.09.2013.

114 година Уметничког ансамбла МО „Станислав Бинички“



Свечани концерт поводом Дана Уметничког ансамбла МО „Станислав Бинички“ одржан је вечерас у великој сали Дома Војске Србије у Београду.

Јубилеј реномираног ансамбла, за кога се истиче да је следбеник најсветлије музичке традиције српског народа, својим присуством увеличао је министар одбране Републике Србије Небојша Родић, представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије и многи угледни гости из војног и друштвеног живота.

Оркестар који обележава 114 година уметничког рада, основан одлуком краља Александра првог Обреновића, извео је дела Станислава Биничког, нумере из серијала „Монтевиодео“ и „Село гори а баба се чешља“, као и неке незаборавне композиције са солистима с којима већ годинама сарађује. Аплаузима су поздрављени Мерима Његомир, Жарко Данчуо, Нада Павловић, Жељко Савић, Чедомир Марковић и Боки Милошевић.

„Одавно имам задовољство да сарађујем са ансамблом "Станислав Бинички". Прошле године сам одржала солистички концерт у њиховој пратњи, а планирамо да наставимо заједнички рад и у наредном периоду“, најавила је Мерима Његомир и додала да је вечерас уживала у концерту и као слушалац и као извођач. „Јер свака композиција у њиховом извођењу добија неку посебност.“

Наступиле су и „младе снаге“, Марија Вјештић и Наташа Аранђеловић, које су се недавно представиле публици на традиционалном концерту „Наша деца“ у организацији Министарства одбране Републике Србије.

Ансамблом су вечерас дириговали Павле Медаковић, мајор Игор Митровић, Војкан Борисављевић, а највише аплауза побрао је ветеран Бубиша Симић.

Начелнику Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, потпуковнику Станиславу Стоиљковићу, у знак захвалности због учешћа оркестра на манифестацијама: „Јован Дучић у дипломатији“ и фестивалу „Планета земља“, одржаним у јулу ове године, пригодан поклон уручила је Нада Петровић у име Архива Југославије.

У финалу концерта, ансамбл је, у аранжману Слободана Марковића, одсвирао „Тамо далеко“, а затим и композицију „Српски југ“, а, за крај, „песму над песмама“, композицију „Марш на Дрину“, под диригентском палицом начелника, потпуковника Станислава Стоиљковића.

„Пресрећан сам што сам начелник ансамбла који слави једну тако значајну годишњицу и захвалан свима онима који све ове деценије сарађују са оркестром. Најављујем да ће он и у будућности испуњавати мисију, каква се очекује од једног војног ансамбла“, рекао је потпуковник Стоиљковић.

Као завршна порука, присутнима је дато обећање да ће овај овај марљиви војни колектив остати верни чувар традиције војне музике, доследни настављач њене племените идеје и стваралаштва уметника, чија дела служе на част Министарству одбране и Војсци Србије.