Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.09.2013.

Век и по од изградње Вазнесењске цркве у Београду



Пре 150 година изграђен је и освештан Храм светог Вазнесења Господњег у Београду. Вазнесењска црква била је војни храм у Краљевини Србији и Краљевини Југославији. У њеној близини налазили су се Гарда, Војна академија и Велика касарна, па је за потребе војске изграђена и црква. Јака веза између те две институције данас је двојако обележена. Најпре литургијом, коју је јутрос у 9 часова служио владика Јован (Ђулибрк), а саслуживали су новопостављени свештеници Војске Србије.

Свечаност поводом јубилеја, настављена је у Великој сали Дома Војске Србије у вечерњим часовима. Програм је водио капетан Дејан Лазаревић, а оживљавању духовне историје допринели су етно-појањем Милица Марић и глумци Иван Вучковић и Младен Милић, говорећи делове из сценског приказа „Карађорђе којекуде“.

Најпре се гостима обратио пуковник Борислав Гроздић, професор етике на Војној академији:

- Овај јубилеј није потребан Храму, него нама, народу који болује од тешке болести. Болест и пошаст савременог света јесте осећање бесмисла, осећање да су све вредности порушене, да нема одговора на питање „зашто“. А има ли бољег одговора од 150 година понављања исте свете литургије и служења Богу. Све је пролазно, али оно што је мотив литургије јесте вечно.

Сличну поруку је с присутнима поделио и старешина Вазнесењске цркве Арсеније Арсенијевић:

- Прослављамо 150 година од изградње Храма, тачније речено од његовог освештања, од почетка богослужења, јер се Храм гради непрестано. Ми смо ти који га градимо, али оно што је јако важно јесте и чињеница да Храм гради све нас. Ми смо ти који се својом вером узиђујемо у темељ Храма светог Вазнесења.