Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
19.09.2013.

Сусрет начелника генералштабова војски Србије и Грчке



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас са грчким колегом генералом Михаилом Костаракосом, који предводи високу војну делегацију у дводневној посети нашој земљи. Серија разговора које ће први човек грчких оружаних снага водити с најодговорнијим личностима из система одбране Републике Србије требало би да допринесу унапређењу ионако веома развијених билaтeралних војних односа.

Генерал Љубиша Диковић, пожелео је добродошлицу генералу Костаракосу уз опаску да је реч о посети начелника Генералштаба војске државе с којом је Србија кроз историју градила нераскидиво пријатељство, те да се посета догађа на јубилеј стогодишњице балканских ратова.

– Разменићемо мишљења о безбедносној ситуацји у региону, разговарати о облицима будуће сарадње, првенствено кроз удруживање капацитета за обуку и усавршавање, јер будућност је у удруживању – рекао је генерал Диковић.

Он је нагласио да је сигуран да се путем удруживања могу реализовати национални циљеви и заједнички интереси.

Начелник Генералштаба ВС рекао је да Војска Србије са Грчком војском има веома развијену сарадњу нарочито у облати војног образовања, подсетивши да је око осамдесет наших припадника до сада похађало неки облик усавршавања у тој земљи, те у обуци специјалних јединица. Диковић је рекао да ће, поред тога, Војска Србије понудити грчкој страни услуге Центра за усавршавање кадрова АБХО и одређене ремонтне капацитете.

Генерал Костаракос рекао је да његова посета Србији представља доказ изузетних војних односа и наглашава спремност да се већ постојећа сарадња ојача и прошири на секторе од заједничког интереса.

– Војна сарадња између наше две земље представља суштински и значајан показатељ изузетних односа у свим секторима који се заснивају, пре свега, на дубоким историјским и верским везама које постоје међу нашим народима. Грчка представља сталног партнера који снажно подржава напоре Србије за прикључивање Европској унији и различитим међународним организацијама – рекао је Костаракос.

Начелник Генералштаба грчке војске захвалио је генералу Диковићу на његовом личном доприносу изградњи односа између два система одбране.

Висока грчка делегација посетиће током данашњег и сутрашњег дана Специјалну бригаду, Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“, а генерал Костаракос присуствоваће комеморацији на Српском и Грчком војничком гробљу у Пироту.