Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
06.02.2013.

Отворен регионални семинар о војном образовању



Дводневни регионални семинар „Војно образовање и организацијски развој – изазови за 21. век“ почео је данас у Дому Војске Србије у Београду. На семинару учествују представници Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније и Србије, а искуства су с учесницима семинара поделили и професори Краљевског колеџа из Лондона, Универзитетског Колеџа одбране из Осла и Европског центра за безбедносне студије „Џорџ К. Маршал“.

На отварању семинара присутнима се обратио ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, који је истакао да је иницијатива о организовању семинара покренута у оквиру сарадње министарстава одбране Републике Србије, Краљевине Норвешке и Велике Британије, у домену војног образовања, која траје неколико година.

- У фокусу семинара су војно високо образовање и виши нивои каријерног усавршавања официра. Семинар има и функцију обезбеђења квалитета виших нивоа усавршавања, а верујем да ће излагања истакнутих представника земаља региона и доказаних експерата из Краљевине Норвешке и Велике Британије допринети томе да заједнички оценимо где се то земље налазе у погледу организације и реализације каријерних усавршавања официра и којим путем треба да наставимо. Нека овај скуп буде и подстицај развоју регионалне сарадње у домену војног образовања, обнови старих и стварања нових пријатељстава, рекао је генерал Јевтић.

Изасланик одбране амбасаде Краљевине Норвешке у Србији пуковник Есбен Ос нагласио је значај семинара земаља у региону и истакао да Краљевина Норвешка већ дуго пружа подршку реформама система одбране и војног образовања у Србији, јер су знање и образовање кључни фактори будућности.

Значај дводневног семинара истакла је и заменик декана Академије одбране у Лондону Викторија Сејм-Тејлор. Она је представила неколико кључних тема скупа, и изразила наду да ће учесници отворено дискутовати о изазовима с којим се суочавају у преношењу професионалног војног образовања, као и о будућим приоритетима из домена војне едукације.

Потпуковник Радољуб Виторовић из Министарства одбране Црне Горе на семинару ће представити досадашња искуства те балканске земље. Он је истакао да његова земља нема сопствено професионално војно образовање, да то надомешћује добрим билатералним односима са земљама партнерима, и да је Црна Гора до сад школовала кадете у више земаља, а највећи број образован је управо у Србији.

Начелник Високих студија безбедности и одбране пуковник Слободан Јоксимовић образложио је значај скупа тиме што се после извесног времена у Београду окупљају припадници војнообразовног система шест земаља бивше Југославије и што у размени искуства, посебно виших нивоа усавршавања официра, уживају подршку земаља које су у томе искусне.

Представник Словеније, Урош Спте, начелник је одељења за одбрамбене студије на Факултету политичких наука у Љубљани. Скуп сматра добром приликом да се успостави сарадња универзитета земаља региона, и да ће за два дана учесници успети да пронађу решење које ће одржати висок степен образовања у тим земљама.

Циљеви семинара су размена искустава о организовању и реализацији професионалног војног образовања, посебно виших нивоа усавршавања, у складу са савременим захтевом о потреби заједничког образовања официра и званичника из цивилних структура, као и размена мишљења и разматрање могућности успостављања боље регионалне сарадње у области војног образовања на билатералном и мултилатералном нивоу.

Семинар заједнички организују Војна академија у Београду, Управа за одбрамбене студије Краљевског колеџа (~King's College~) из Лондона и Универзитетски одбрамбени колеџ из Осла.