Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
04.02.2013.

Предавање министарке Михајловић у Школи националне одбране



Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине проф. др Зорана Михајловић одржала је данас предавање «Изазови Србије у сектору енергетике», комe су присуствовали полазници Високих студија безбедности и одбране, Командно-штабног усавршавања и Генералштабног усавршавања, као и професори Школе националне одбране, Војне академије и представници Нафтне индустрије Србије.

Министарка Михајловић представила је значај енергетске безбедности Србије као једног од стубова националне безбедности, говорила је о снабдевању енергијом, развоју региона условљеним потребним инвестицијама у енергетску инфраструктуру, о ресурсима и положају Србије као транзитне руте за енергију и енергенте.

Такође, она је истакла важност Уговора о формирању заједнице за енергетику, које су потписале земље Југоисточне Европе, укључујући и Србију, јер представља први ратификовани уговор у процесу приближавања земаља тог дела најстаријег континента Европској унији.

Присутнима су предочени статистички подаци о изворима за повећање енергетске безбедности, тачније, капацитети наше земље у електричној енергији, нафти, гасу и потенцијалима обновљивих извора енергије, као и предлози за повећање енергетске ефикасности у Србији.

На крају предавања, министарка је одговарала на питања слушалаца о нуклеарној енергији и изградњи нуклеарних електрана, енергији ветра и ветрењачама, затим о уградњи соларних панела на кровове кућа и зграда, и резервама нафте и гаса у Србији.

У знак захвалности за одржано предавање, начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић уручио је министарки Зорани Михајловић монографију «Српско војно школство».