Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
19.04.2012.

Ускоро нова амбуланта на Бежанијској коси



Министар одбране Драган Шутановац, министар здравља Зоран Станковић и градоначелник Београда Драган Ђилас, обишли су данас локацију на Бежанијској коси на којој је планирано формирање амбуланте ВМЦ „Бежанијска коса“.

Том приликом министар Шутановац изјавио је да су Војномедицинска академија као и болнице у Нишу и Новом Саду, захваљујући реформи војног здравства, одавно отворене за цивилно становништво.

- Данас смо на Бежанијској коси у прилици да најавимо отварање Дома здравља који ће бити Војномедицински центар, а у сарадњи са Министарством здравља биће стављен и у функцију за цивилне потребе. На простору Бежанијске косе има око 7000 активних или пензионисаних припадника Војске Србије који остварују право на здравствену заштиту у систему одбране, а овај капацитет ће бити дуплиран за онај део грађанства који има цивилно здравствено осигурање, рекао је министар одбране и додао да тај будући Дом здравља остварује могућност уштеде јер се неће саградити нови Дом здравља предвиђен на простору Новог Београда.

- Пројекат конверзије пословног простора ће коштати 30 милиона динара, али очекујемо помоћ и од Града Београда. Желим да нагласим да је Министарство одбране данас поделило 77 кључева новоизграђених станова и да планирамо у наредном периоду да довршимо још 250. Зато нам је изузетно важно да на овом простору постоји Дом здравља, додао је министар Шутановац и изразио задовољство што су Град Београд и Министарство здравља препознали важност отварања таквог објекта.

Министар здравља Зоран Станковић истакао је важност цивилно-војне сарадње која је у протеклом периоду била веома интензивна и свеобухватна и допринела да се решавање проблема здравства примени на прихватљив начин.

- Ми смо у сарадњи са Министарством одбране и Градом Београдом дали сагласност за остварење оваквог вида сарадње. Ово је још један доказ сарадње за добробит здравственог стања нашег становништва и оних којима је здравствена помоћ најпотребнија, изјавио је министар здравља.

Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је да је Влада Србије јуче донела одлуку да се уз овај објекат за цивилну употребу искористи и објекат на Цераку, који је већ саграђен.

- Тај објекат ће користити и велики део Видиковца и Раковице, а уз објекат на Лабудовом брду, који треба да почне са изградњом, можемо да кажемо да смо у потпуности покрили систем здравствене заштите целе општине, истакао је градоначелник Београда.

Простор намењен за адаптацију за потребе формирања амбуланте састоји се од девет пословних простора у улици Марка Челебоновића. Нова амбуланта ВМЦ „Бежанијска коса“ биће намењена војним и цивилним осигураницима и садржаће лабораторију, апотеку, пункт хитне помоћи, одељење опште и физикалне медицине.