Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.02.2024.

Обележен Дан Војног архива



Дан Војног архива обележен је данас свечаношћу под називом „Чувар војне баштине: 148 година Војног архива“ у Дому Војске Србије у Београду.

Честитајући празник, државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић истакао је да је Војни архив једна од најстаријих установа у нашој Војсци и чувар баштине српске војне историје.

- О сваком сегменту епопеје српског народа сведоче документа Војног архива, данас јавног архива у саставу Сектора за политику одбране Министарства одбране. Нема бољег пута да се историја једног народа осветли, објасни и поколењима приближи од објављивања резултата истражене архивске грађе, излагања и описа материјалних историјских извора – рекао је државни секретар Старовић, додајући да је у протеклој деценији Војни архив реализовао многе активности у циљу континуиране афирмације националних вредности.

Државни секретар Старовић нагласио је непроцењиву вредност савременог Војног архива као чувара архивске грађе војне провенијенције и рекао да је „један од најважнијих задатака обезбеђивање адекватног смештаја за ову установу, како би се архивска грађа као културно добро од изузетног значаја сачувала за нека будућа поколења“.

Говорећи о значају те институције, директор Војног архива пуковник Петар Ивановић истакао је да је реч о јединственој архивској институцији препознатој ван граница Републике Србије, која у својим депоима „похрањује 41 милион листова архивске грађе, у укупној количини од седам хиљада и петсто дужних метара и приближно милион и осамсто хиљада микрофилмских јединица“.

- Богат фундус, којим располаже наша установа, представља не само културно добро од националног значаја, већ и архивску грађу и документарни материјал од изузетног значаја за безбедност и одбрану Републике Србије. Стога, неуморни истраживачи војне прошлости нису заборављали благо Војног архива ни у временима најозбиљнијих криза и изазова – рекао је пуковник Ивановић.

Свечано обележавање Дана Војног архива протекло је у духу подсећања на почетке развијања свести о значају прикупљања и чувања архивске грађе за писање војне историје, а која сеже из друге половине 19. века. Драмски уметник Владимир Јоцовић у пратњи кадета Војне академије Александра Вербића присутнима је дочарао догађај који се одиграо 3. јуна 1865. године - „Предлог Јована Драгашевића министру војном да се уведе Одељење за војну историју“. Музичку подлогу својим нумерама дао је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Поводом празника, Војни архив уприличио је изложбену и мултимедијалну поставку, коју су гости данашње свечаности имали прилику да погледају.

Војни архив наставља традицију Трећег историјског одељења Главног генералштаба, формираног 5. фебруара 1876. године, једанаест година након предлога Јована Драгашевића, официра, научника, професора, члана Српског ученог друштва и почасног члан Српске краљевске академије, да се при Министарству војном формира Одељење за историју, са задатком да прикупи грађу за војну историју.